Ikea Franţa acuzată de spionarea angajaților

Eduard Pascu / 23 Martie 2021 / 13:35
Sursa foto: Twitter/France 24
Sursa foto: Twitter/France 24

Ikea Franţa se află pe banca acuzaţilor sub suspiciunea că îşi spionează angajaţii. Procesul împotriva filialei franceze a gigantului suedez producător de mobilă a început luni la Versailles, lângă Paris, şi este programat să dureze până pe 2 aprilie, informează DPA.

Jurnalul francez de investigaţie Canard Enchaine a scris despre spionajul sistematic în 2012, ceea ce a declanşat procesul. Potrivit reportajului, departamentul de securitate al filialei franceze Ikea a angajat o companie privată de securitate în 2003 pentru a furniza companiei date parţial confidenţiale despre angajaţi şi candidaţi - cum ar fi informaţii despre eventuale caziere judiciare sau extrase de cont, transmite Agerpres.

Informaţii similare ar fi fost solicitate şi despre clienţii care au avut litigii juridice cu Ikea.

Compania suedeză se distanţase de presupusele practici din Franţa. Filiala franceză a declarat la câteva săptămâni după ce acuzaţiile au ieşit la iveală că o anchetă internă a constatat că măsurile "nu respectă etica şi valorile companiei". Ar urma reforme interne.

Se spune că sistemul de spionaj ar fi existat în toată ţara, a informat agenţia de ştiri AFP, citând Parchetul din Versailles.

Potrivit AFP, se crede că firma externă de securitate a primit între 30.000 şi 600.000 de euro (36.000-715.000 dolari) pe an de la Ikea Franţa.

După ce afirmaţiile au ieşit la suprafaţă, sindicatul Force Ouvriere (FO) a depus acuzaţii împotriva unor persoane necunoscute în 2012 pentru utilizarea ilegală a datelor despre angajaţi. Pe lângă Ikea Franţa, mai multe persoane se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii, dar numai pentru perioada 2009 şi 2012.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy