Huawei 5G. UE va oferi statelor membre libertatea de a impune restricții

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Statele membre UE pot restricţiona sau exclude furnizorii de echipamente 5G cu grad mare de risc din părţile centrale ale infrastructurilor lor de telecomunicaţii, potrivit noilor recomandări ce vor fi publicate săptămâna următoare de Comisia Europeană.

Potrivit surselor Reuters, citate de Agerpres, chiar dacă nu vor menţiona în mod explicit o anumită ţară sau companie, recomandările Bruxelles-ului vor ajuta guvernele statelor membre să decidă dacă limitează accesul companiei Huawei sau a altor companii chineze la licitaţiile pentru echipamentele 5G.

"Măsuri stricte de securitate se vor aplica furnizorilor cu grad mare de risc pentru părţile sensibile ale reţelelor sau infrastructurile core", a declarat una dintre surse.

De asemenea, statele membre UE sunt sfătuite să organizeze un audit sau chiar să elibereze certificate pentru furnizorii cu grad mare de risc. În plus, guvernele UE vor fi sfătuite să îşi diversifice furnizorii şi să nu depindă de o singură companie şi să utilizeze atât factori tehnici cât şi non-tehnici atunci când îi vor evalua.

 

Europa, presată de SUA pentru a interzice echipamente Huawei



Europa este presată de SUA pentru a interzice echipamentele furnizate de firma chineză Huawei pe fondul îngrijorărilor că acestea ar putea fi utilizate de China pentru spionaj. Huawei, cel mai mare furnizor mondial de echipamente de telecomunicaţii, a dezminţit aceste acuzaţii.

Margreth Vestager, vicepreşedinta CE responsabilă de politicile legate de securitatea cibernetică, urmează să dea publicităţii recomandările Comisiei în data de 29 ianuarie.

În România, la începutul lunii noiembrie 2019, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, a anunţat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii, cum ar fi setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel