Henry Kissinger: Acordul nuclear cu Iranul este structural greșit. Teheranul oricum va trișa pentru a dezvolta arme nucleare

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

Fostul secretar de stat american, Henry Kissinger a declarat că Acordul cu Iranul din 2015 (denunțat de Trump în 2018) are multe lacune și „portițe” care îi permit Teheranului să încerce să producă arme nucleare, o reîntoarcere la Acord fiind inutilă.

Noua administrație americană nu ar trebui să se întoarcă la spiritul acordului cu Iranul, care ar putea declanșa o cursă a înarmărilor în Orientul Mijlociu, a declarat luni fostul secretar de stat american Henry Kissinger, în cadrul unei conferințe online a Jewish People Policy Institute. El a criticat Acordul nuclear iranian din 2015, pe care președintele Donald Trump l-a denunțat în anul 2018. Președintele ales Joe Biden dorește să revină la el dacă Iranul este de acord să respecte din nou termenii Acordului privind programul său nuclear, potrivit The Jerusalem Post.

„Nu trebuie să ne mințim singuri”, a spus fostul șef al diplomației americane, în vârstă de 97 de ani. „Nu cred că spiritul (n.a. - acordului nuclear cu Iranul), având așa de multe excepții, va face altceva decât să aducă arme nucleare în tot Orientul Mijlociu și, prin urmare, să creeze o situație de tensiune latentă care mai devreme mai târziu va izbucni. Actualii lideri din Iran nu par să dorească să renunțe la această combinație de imperialism islamist și amenințare”, a spus Kissinger.

Întrebat fiind ce îi va sfătui pe Biden și administrația sa să facă pentru a profita de acordurile Abraham, din 15 septembrie 2020, prin care patru state arabe au normalizat legăturile cu Israelul, Kissinger a răspuns: "Nu ar trebui să renunțăm la ceea ce s-a realizat recent în aceste acorduri între lumea arabă și lumea israeliană".

„Aș transmite viitoarei administrații că suntem pe un drumul cel bun. Acordurile au deschis o fereastră de oportunitate pentru un nou Orient Mijlociu iar normalizarea relațiilor cu Israelul arată că cele patru state participante au ajuns la concluzia că interesele lor naționale transcend intereselelor lor ideologice”, a declarat secretarul de stat și consilierul pe securitate națională al președinților Richard Nixon și Gerald Ford, în anii '70.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel