Guvernul suedez a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Versiunea suedeză a tancului german Leopard 2. Sursa foto: Forsvarsmakten.
Versiunea suedeză a tancului german Leopard 2. Sursa foto: Forsvarsmakten.

Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţia France Presse.

''Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei'', a declarat Andersson într-o conferinţă de presă.

''Părăsim o eră pentru a intra în una nouă'', a adăugat şefa executivului de la Stockholm, potrivit Agerpres.

Premierul Suediei a anunțat luni că Suedia se va alătura demersului Finlandei în încercarea de a deveni membru NATO, o decizie istorică care vine după mai bine de 200 de ani de nealiniere militară

Potrivit ABC News, Suedia a comunicat această decizie după ce Finlanda a anunțat duminică că va încerca și ea să se alăture NATO.

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, a numit-o această decizie "o schimbare istorică în politica de securitate'' a țării sale.

"Vom informa NATO că dorim să devenim membru al alianței. Suedia are nevoie de garanții  de securitate care vin odată cu aderarea la NATO", a spus ea.

Opinia publică din ambele țări nordice era ferm împotriva aderării la NATO înainte de invazia rusă din Ucraina, din 24 februarie, dar interesul pentru aderarea la NATO a crescut rapid în ambele state după acţiunile militare ruse.

"Intenția guvernului suedez este de a solicita aderarea la NATO. O zi istorică pentru Suedia", a scris pe Twitter ministrul de externe Ann Linde. "Cu un sprijin larg din partea partidelor politice din parlament, concluzia este că Suedia va fi mai puternică împreună cu aliații din NATO."

Cândva o putere militară regională, Suedia a evitat să se alăture alăture mai toate alianţelor militare care au fost constituite de la sfârșitul războaielor napoleoniene. Ca și Finlanda, Suedia a rămas neutră pe toată durata Războiului Rece, dar a stabilit relații mai strânse cu NATO după prăbușirea URSS din 1991.

După invazia rusă în Ucraina, guvernele din Finlanda și Suedia au reacționat inițiind rapid discuții între partidele politice despre aderarea la NATO și solicitând sprijinul SUA, Marii Britanii, Germaniei și altor țări NATO.

Cu toate acestea, Kremlinul a avertizat în repetate rânduri că această mișcare ar avea consecințe destabilizatoare pentru securitatea din Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel