Grupul Arraiolos se întâlnește în Letonia

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Deşi nu au nici o putere reală în țările lor, acestea fiind republici parlamentare, președinții din Austria, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Estonia, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia, Finlanda şi Germania se întâlnesc Joi şi Vineri, în Letonia, pentru a discuta viitorul Europei.

Interesantă este lipsa președintelui român Iohannis, care, deşi, conduce o republică semi-parlamentară, cu puteri restrânse prezidențiale în domeniul politicii externe, consideră că nu trebuie să fie prezent.

Grupul președinților fără putere a fost creat în anul 2003 şi s-a întâlnit pentru prima dată în orașul portughez Arraiolos, de unde şi-a luat şi numele, la propunerea președintelui de atunci al Portugaliei Jorge Sampaio.

Agenda acestei întâlniri informale va cuprinde conferințe despre securitatea europeană şi legătura acesteia cu politicile naționale, cooperarea economică şi multe recepții.

Mai mult un moment de imagine şi de promovare a Letoniei, decât un proces politic inter-european de semnificaţie, întâlnire grupului reliefează încă odată tendința eurofilă a statelor participante. Din lungă listă de state şi stătuleţe lipsesc actori importanți pentru unitatea Europei cum ar fi Ungaria sau Cehia, dacă este să ne gândim la Estul Europei, România nefiind nici ea prezentă.

Președinții fără putere vor participa la recepția de închidere a două zile de turism de lux pe banii popoarelor pe care le reprezintă, la castelul Riga, unde a doua sesiunea plenară va avea loc, intitulată sugestiv "Europa după 100", aluzie la celebrarea în viitorul destul de îndepărtat al Europei unite.

Că visul unora este ca birocrația nealeasă a Europei să devină centenară aduce a umor negru, este problema președinților fără putere, dar că Europa începe să se comporte ca o dictatură s-a văzu numai acum câteva zile, când Ungaria a fost pedepsită pentru independența ei în numele unei birocrații din ce în ce mai insolente  şi rapace.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel