Grecii îi răspund 'dictatorului ales' Erdogan cu o replică atribuită războinicului spartan Leonidas: 'Vino și ia-le!'

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Publicația elenă Dimokratia News e implicată într-un conflict deschis cu regimul condus de președintele turc Recept Tayyip Erdogan.

Dimokratia News a publicat în cursul săptămânii trecute un text în care îl invita, în limba turcă, pe Erdogan „să se ducă dracului”. Ankara a reacționat la nivel diplomatic și l-a convocat pe ambasadorul grec în Turcia pentru a da explicații cu privire la articolul apărut în presa din Grecia.

Dar situația nu s-a calmat. În cursul zilei de sâmbătă, hackerii turci au spart site-ul elen, afișând pe home page un mesaj în turcă: „Turcii sunt aici. Voi unde sunteți?”.

Totodată, președintele Recept Tayyip Erdogan a depus o plângere penală împotriva jurnaliștilor publicației elene.

 

Jurnaliștii greci îi răspund lui Erdogan cu o replică atribuită spartanului Leonidas: 'Vino și ia-le!'

 

În cursul zilei de ieri, Dimokratia News a publicat un răspuns în care atacă din nou „regimul neo-otoman” de la Ankara într-un articol intitulat  'Vino și ia-le!'. Răspunsul Dimokratia către turci.

Celebra expresie „Molon labe!” (Vino și ia-le!) îi este atribuită regelui spartan Leonidas într-un răspuns către Xerxes, regele perșilor, care le-a cerut spartanilor să predea armele. Expresia e folosită azi ca un act ce denotă curajul și sfidarea.

Jurnaliștii greci își motivează textul de săptămâna trecută precizând că aceasta este opinia majoritară a grecilor care sunt sufocați de amenințările constante ale Anakrei.

Dimokratia retransmite jignirea la adresa președintelui turc și spune că în esenția ea este mult mai „îngăduitoare” decât provocările cu care Grecia se confruntă zilnic din partea oficialilor turci și a presei de la Ankara. Jurnaliștii greci fac referire la Erdogan numindu-l „dictatorul ales” taxând deficitul de democrație și libertate a presei din Turcia după valurile de arestări din ultimii ani.

 

Grecii sunt nemulțumiți și de reacția guvernului de la Atena

 

Publicația elenă mai precizează că se confruntă zilnic cu sute de amenințări cu moartea pe care le primesc din partea turcilor. Jurnaliștii greci își arată nemulțumirea și față de guvernul de la Atena care prin vocea purtătorului de cuvânt Stelios Petsas a transmis că „limbajul jignitor este contrar valorilor noastre și nu poate fi decât condamnat de către guvernul grec”. Dimokratia e de părere că guvernul grec „nu s-a ocupat și de condamnarea articolelor apărute în ziarele turcești” care jignesc în permanență grecii și prezintă Grecia „ca o provincie a Turciei”, dar condamnă publicația lor ce exprimă sentimentul grecului de rând.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat foarte mult în ultimele săptămâni ca urmare a deciziei Ankarei de a desfășura o nava de cercetare, escortată de nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale. 

Cu toate că NATO a intervenit pentru medierea conflictului dintre cei doi aliați iar comunitatea internațională a făcut apel la diplomație, situația rămâne una tensionată în contextul în care Ankara nu e dispusă să facă niciun pas înapoi și a anunțat prelungirea misiunii în apele disputate ale Mediteranei de Est până la mijlocul lunii octombrie.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel