Grecia va extinde durata Acordului de apărare reciprocă și cooperare cu SUA

Nicolae Iordan |
Data publicării:
 Operation Thracian Cooperation 21. Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 A6, exerciţiu comun în Grecia
Operation Thracian Cooperation 21. Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 A6, exerciţiu comun în Grecia

În cadrul unei discuții în parlament privind extinderea perioadei de valabilitate a Acordului de apărare reciprocă și cooperare semnat între Atena și Washington, ministrul grec de externe Nikos Dendias a declarat că prezența militară a SUA în țara sa servește intereselor sale naționale.

"Da, vrem prezența militară a SUA în Grecia. În nordul țării, în special, nu vrem ca portul Alexandroupolis (Dede Agag  în limba turcă) să fie comercial și tocmai asta îl enervează pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan", a afirmat Nikos Dendias. Alexandroupolis este un oraș din nord-estul Greciei, la 20 km de granița cu Turcia.

Ministrul elen a precizat că prelungirea acordului de la o perioadă de un an la 5 ani a fost convenită la inițiativa Atenei, dezvăluind totodată că partea greacă a luat în considerare o prelungire chiar mai mare. “Ne-am dorit 5 ani și nu voi ascunde că guvernul s-a gândit chiar să mărească perioada la 10 ani.”

Nikos Dendias a precizat că utilizarea portului din nordul Greciei de către armata SUA reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale acordului întrucât este un instrument care permite Greciei să se simtă în siguranță și să scape “de sindroamele de frică”. Potrivit acestuia, Grecia nu ar trebui să fie prizonieră a conflictelor cu Turcia și ar trebui să se deschidă mai mult către Balcani.

SUA și Grecia au semnat pentru prima dată Acordul bilateral de apărare reciprocă și cooperare în 1990. Acesta a fost până acum reînnoit anual, ultima prelungire având loc în octombrie 2021. La acel moment, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat că acordul include asistență reciprocă de apărare în cazul unui atac executat de o terță parte asupra oricărei zone elene, ulterior referindu-se în mod direct la „casus belli” stabilit de Adunarea Națională a Turciei în 1995.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel