Grecia: Forțele Turciei trag cu gaze lacrimogene pentru a-i ajuta pe migranți să treacă frontiera. Ankara răspunde Atenei (VIDEO)

Tudor Curtifan / 04 Martie 2020 / 17:30
Forțele de Poliție ale Greciei, în timpul protestelor violente de la Atena, din 2007. Sursă: Agerpres
Forțele de Poliție ale Greciei, în timpul protestelor violente de la Atena, din 2007. Sursă: Agerpres

Grecia a difuzat azi un videoclip pentru a demonstra cum forțele din cadrul Poliţiei turce trag cu gaze lacrimogene la punctul de trecere a frontierei Kastanies, unde mii de migranţi încearcă să treacă în Uniunea Europeană.

Atena, susţinută de UE, acuză Ankara că îi provoacă pe migranţi să treacă în Grecia. Turcia a anunţat săptămâna trecută că nu va mai respecta un acord din 2016 cu UE pentru a-i menţine pe migranţi pe teritoriul său în schimbul ajutorului din partea blocului comunitar.

Înregistrarea video, care are 15 secunde, arată un rând trupe turcești, în spatele scuturilor, în timp ce patru dintre ei trag pe rând cu gaze lacrimogene spre teritoriul grec, informează Ageprpres care citează Reuters. Autenticitatea videoclipului nu a putut fi verificată.

Un oficial din securitatea elenă a declarat pentru Reuters că poliţia turcă a tras cu gaze lacrimogene într-un efort de a împinge înapoi forţele greceşti din cealaltă parte pentru ca migranţii să aibă mai multe şanse să treacă graniţa. "Al doilea motiv este să ne provoace", a notat oficialul grec.


Turcii se apără și spun că forțele lor au tras cu gaze în grecii care împușcau migranți


Întrebat despre acuzaţiile Greciei, un oficial din securitatea turcă a declarat: "Poliţia turcă a răspuns cu gaze lacrimogene poliţiei elene care trage gloanţe în migranţi. Poliţia turcă niciodată nu a vizat migranţii, a urmărit să-i protejeze pe migranţi de tirurile grecilor".

Grecia a negat în repetate rânduri că deschide focul asupra migranţilor. De asemenea, Atena a respins acuzaţiile Ankarei că forţele sale au ucis migranţi în ultimele zile, numindu-le "fake news".

Pe de altă parte, Turcia afirmă că poliţia de frontieră greacă a împuşcat în şi a ucis mai mulți migranți, fapt negat cu vehemență de Atena care acuză Ankara de fake-news.

Redăm în cele ce urmează materialul video publicat de Grecia în care forțe din cadrul poliției turce trag cu gaze lacrimogene spre teritoriul grec:

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy