Grecia 'arată colții' Turciei. Atena e pregătită să se apere dacă Ankara depășește 'linia roșie' trasată de greci

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata elenă, sursă foto: Greek Ministry of Defence Facebook
Armata elenă, sursă foto: Greek Ministry of Defence Facebook

Tensiunile dintre Turcia și Grecia au escaladat în ultimul timp, cunoscând diferite tipuri de provocări.

Pe fondul acestor tensiuni, premierul grec Kyriakos Mitsotakis, într-o întrevedere cu președintele Katerina Sakellaropoulou, a declarat că Grecia „va face față tuturor provocărilor” și a reiterat angajamentul Atenei în ceea ce privește „respectarea dreptului internațional”. Acesta a subliniat, potrivit publicației elene Ekathimerini, că partea greacă nu contribuie la escaladarea tensiunilor.

La rândul ei, președintele Sakellaropoulou a subliniat că Turcia „continuă să creeze tensiuni” provocând „dreptul la suveranitate” al Atenei. Prima președinte femeie din istoria Greciei a dat asigurări că țara sa își va proteja mereu acest drept. 

Provocările Turciei la adresa Greciei au fost abordate și de ministrul Apărării, Nikos Panagiotopoulos, care a afirmat că liniile roșii ale Greciei sunt clar trasate iar Atena nu va ezita să „își arate colții” în fața amenințărilor externe, făcând referire directă la Turcia.

În acest sens, în cursul lunii trecute, generalul grec Konstantinos Floros a susținut două teleconferințe cu oficialii NATO în care a precizat că provocările Turciei în Marea Egee și la Evros, la granița terestră greco-turcă, vor duce cu precizie matematică la un accident cu consecințe neprevăzute.

Amintim că la începutul lunii mai tensiunile dintre greci și turci au escaladat periculos de mult, după ce un avion de luptă F-16, aparţinând Forţelor Aeriene Turce, a fost interceptat şi urmărit de o aeronavă Mirage 2000 a Forţelor Aeriene elene. Incidentul a avut loc în cursul zilei de duminică, după ce avionul F-16 turcesc a încălcat spaţiul aerian al Greciei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel