Duel aerian între un Mirage 2000 şi un F-16. Forţele Aeriene Turce au încălcat spaţiul aerian al Greciei (Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Un avion de luptă F-16, aparţinând Forţelor Aeriene Turce, a fost interceptat şi urmărit de o aeronavă Mirage 2000 a Forţelor Aeriene elene. Incidentul a avut loc în cursul zilei de duminică, după ce avionul F-16 turcesc a încălcat spaţiul aerian al Greciei, precizează ziarul Greek City Times.

Potrivit informaţiilor apărute în presa elenă, duelul aerian de tip dog-fight, între cele două aeronave, a avut loc în spaţiul aerian al Mării Egee, aproximativ în același timp în care alte două avioane de luptă F-16, aparţinând Forţelor Aeriene Turce, au efectuat manevre periculoase, zburând în apropierea unui elicopter militar al Forţelor Aeriene elene care avea la bord oficiali de rang înalt, printre care şi pe ministrul grec al Apărării, Nikolaos Panagiotopoulos.

În materialul video se poate observa cum avionul F-16 turcesc, care tocmai încălcase spaţiul aerian grecesc, este urmărit de piloţii greci. Totodată, se poate observa şi faptul că pilotul turc recurge la manevre aeriene, aflându-se, după cum arata şi înregistrarea video a sistemului de ochire, în raza de acţiune a aeronavei Mirage 2000.

Încălcarea de către Turcia a spațiului aerian grecesc și a apelor teritoriale din Marea Egee a crescut brusc începând cu anul 2019.

Amintim că, aeronavele Forţelor Aeriene turce au înregistrat pe 14 ianuarie 2020, un nou record în ceea ce priveşte încălcarea spaţiului aerian al Greciei: 91 de incidente într-o singură zi.

Tensiunile din estul Mediteranei cresc din cauza pretenţiilor expansioniste ale Turciei. După ce, la începutul verii trecute, a început să trimită nave de foraj pe coasta Ciprului, Ankara cere, mai nou, Greciei să „demilitarizeze" insule din Marea Egee.

Turcia şi-a intensificat în ultimele luni iniţiativele în estul Mediteranei, unde descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaze, în special în largul Ciprului, a stârnit apetitul ţărilor riverane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel