Grecia a primit din SUA alte 393 de vehicule blindate M1117 Guardian

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicule blindate M1117 Guardian 4x4 pe care Departamentul de Apărare al SUA le-a dat gratuit Greciei.
Vehicule blindate M1117 Guardian 4x4 pe care Departamentul de Apărare al SUA le-a dat gratuit Greciei.

O nava comercială din Statele Unite a transferat în portul Pireu alte 393 de vehicule blindate M1117 Guardian 4x4 pe care Departamentul de Apărare al SUA le-a dat gratuit Greciei prin programul Articole de Apărare Excedentare (EDA). În total, Grecia va obține sub EDA 1.200 de vehicule  M117 Guardian 4x4, din așa-numita categorie a ASV-urilor (Armored Security Vehicle), fiind nevoită să suporte doar costurile de inspecție și transport ale acestora, dintre care o parte a fost depozitată în Germania.

 

    

În Grecia, vehiculele vor primi imaginea de camuflaj tipică tehnicii de luptă folosite de armata elenă. Cele recent debarcate prezintă un camuflaj specific teatrului din Orientul Mijlociu/Afganistan, pentru care au fost produse în ultimii ani.

M1117 Guardian a fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1990 pentru a răspunde cerințelor Poliției Militare. Vehiculul se inspiră din V-100 folosit în Vietnam și V-150 Commando din anii '70 și '80.

Datorită izbucnirii războiului din Afganistan și invaziei ulterioare a Irakului, au fost construite aproximativ două mii de unități, deoarece a fost unul dintre primele vehicule blindate de transport de trupe care a adoptat protecția antimină ca proiect.

Poliția Militară și Armata americană l-au folosit pe scară largă în Irak și Afganistan pentru a proteja convoaiele vizate de atacurile grupurilor insurgente și teroriști. Odată cu intrarea în exploatare a noilor MRAP-uri (Mine-Resistant Ambush Protected) mai performante, cu șasiul în formă de V pentru a dispersa impactul exploziilor de mine. utilizarea vehiculului M1117 ui a scăzut și câteva sute de exemplare au fost vândute țărilor aliate sau partenere. Grecia primise 444, așa că odată cu noul lot, numărul acestora a ajuns la 837.

 

Caracteristicile lui M1117

 

M1117 cântărește în jur de 14 tone și este capabil să transporte șase persoane (versiunea specială de transport transportă până la opt persoane).

Vehiculul este echipat cu o turelă care încorporează o mitralieră grea M2HB calibrul 12,7×99 mm cuplată cu un lansator de grenade MK19 de 40 mm și o mitralieră M240H calibrul 7,62x51 mm.

Motorul diesel este un Cummins 6CTA8.3 de 260 CP care îi permite atingerea unei viteze maxime de 100 km/h pe șosea și o autonomie de 750 km.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel