Goana după piloți în așteptarea celor 32 de avioane F-16. România va trimite piloți la pregătire în Portugalia

Darius Muresan |
Data publicării:
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photo
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

România va trimite piloți la pregătire în Portugalia, în așteptarea celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării către DefenseRomania, ministrul Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu s-au întâlnit azi la sediul Ministerului cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate Portugheze, amiralul António Silva Ribeiro.

„Agenda de discuții s-a axat pe stadiul cooperării în domeniul apărării, evoluția situației de securitate din estul Europei, precum și pe programul comun de instruire. De asemenea, dialogul a vizat proiectul pregătirii în Republica Portugheză a unor piloți și a personalului tehnic de sprijin din Forțele Aeriene Române”, arată Ministerul Apărării.

Totodată, ministrul român „a subliniat importanța prezenței militarilor portughezi în țara noastră atât din punct de vedere operațional, cât și din cel al solidarității transatlantice și europene în fața agresiunii Federației Ruse în Ucraina”.

De asemenea, ministrul a apreciat contribuția contingentului portughez, alături de cel polonez și de cel din Republica Macedonia de Nord, precum și a celorlalți militari aliați din Brigada Multinațională Sud-Est, la noua arhitectură aliată defensivă, care contribuie inclusiv la întărirea apărării și securității României.

 

România și goana după piloți de F-16

 

2. F-16, surs... (f-16-romania_72464300.jpg)

F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Marea provocare după achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia va fi pregătirea piloților.

Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în România în 2023.

Amintim că la finalul anului trecut fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu a declarat că există discuții pentru pregătirea piloților cu diferite state precum Portugalia, SUA, Germania, însă numărul locurilor în școlile de instruire e limitat și, bineînțeles, și națiunile aliate gazdă au programele lor de pregătire.

România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru 388 de milioane de euro.

Pachetul include și suport logistic iar avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lighting II.

Acestea vor veni într-o configurație superioară primei escadrile din Portugalia, formată din 17 avioane F-16.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în cursul anului viitor.

CITEȘTE ȘI: Înainte să achiziționăm F-16 norvegiene, SUA nu ar fi spus „nu” donației de F-16 către România. Modernizările se puteau face în țară

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel