Austriacul Jan Marsalek, fost director de operaţiuni al Wirecard, aflat sub protecţia spionajului rusesc

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Omul de afaceri austriac Jan Marsalek, 44 de ani, directorul executiv fugar al Wirecard, o companie germană de procesare a plăţilor. Sursa foto: Financial Times.
Omul de afaceri austriac Jan Marsalek, 44 de ani, directorul executiv fugar al Wirecard, o companie germană de procesare a plăţilor. Sursa foto: Financial Times.

Jan Marsalek, fostul membru al consiliului de administrație al operatorului german de plăți Wirecard AG – companie cu un birou şi în România – care „a pierdut” aproape 2 miliarde de euro, ar fi fugit în Rusia. 

Jan Marsalek, fostul director de operaţiuni al Wirecard, ar avea puternice legături cu diverse servicii de informaţii ruseşti, în special cu FSB şi GRU. În prezent, Marsalek este căutat de justiţia germană pentru fraudă şi falsificarea bilanţului financiar al companiei Wirecard.

Totul a pornit din Germania, în siajul insolvenţei din luna iunie a procesatorului de plăţi electronice Wirecard, obligat să admită că o sumă de 1,9 miliarde de euro care lipsea din conturile sale nu există probabil deloc. Un scandal ''fără egal'' în lumea financiară, conform Berlinului, potrivit Agerpres.

De atunci misterul nu a făcut decât să se adâncească, odată cu apariţia unei serii de informaţii de presă despre un controversat manager al Wirecard, Jan Marsalek, bănuit de legături cu diferite servicii de informaţii, care este dată în urmărire la nivel internaţional.

Marsalek s-ar afla acum la vest de Moscova sub supravegherea angajaților Serviciului rus de informații externe din cadrul Direcției generale a Statului Major General al Armatei Ruse, cunoscut și sub denumirea de GRU, scrie ziarul german Handelsblatt, citând surse anonime din mediul de afaceri, judiciar și diplomatic.

Potrivit ziarului, înainte de dispariția sa, Marsalek ar fi transferat  din Dubai în Rusia, sume importante de bani în bitcoin, unde Wirecard a efectuat mai multe tranzacții dubioase.

Anterior, pe 18 iulie, jurnaliștii de la Der Spiegel împreună cu publicația rusă „The Insider” și grupul de investigații Bellingcat au ajuns la concluzia că Marsalek ar putea fi în Belarus, unde a ajuns din Tallinn la bordul unui avion privat Embraer Legacy 650. 

În același timp, ziarul Handelsblatt precizează că, din cauza „conflictului politic” dintre Moscova și președintele belarus, Alexander Lukashenko, a fost probabil „prea riscant” ca serviciile ruseşti de informaţii să-l lase pe Marsalek în Belarus.

Cu toate acestea, ziarul german nu specifică modul în care fostul manager german a ajuns în Rusia, când a făcut-o și care este statutul său actual pe teritoriul Federației Ruse. Handelsblatt, de asemenea, nu dezvăluie de unde a primit informațiile. 

Handelsblatt mai precizează că în timpul călătoriilor sale frecvente în Rusia, Marsalek a folosit toate cele șase pașapoarte. Der Spiegel nu exclude, de asemenea, că fostul director al Wirecard ar fi put călători din Belarus în Rusia, ţară pe care a vizitat-o de mai multe ori. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel