Germania va livra Ucrainei “superdrona” Luna NG. Aparatul este considerat extrem de util în acțiuni avansate de luptă

Cătălin Costea |
Data publicării:

Autoritățile germane au cerut companiei de apărare Rheinmetall să furnizeze Ucrainei primele sisteme de recunoaștere aeriană fără pilot Luna NG până la sfârșitul anului 2023, după cum relatează tabloidul german Bild. 

Luna NG (Next Generation) este considerată, cel puțin în Germania, o „superdronă”, datorită capacităților performante ale senzorilor de cercetare cu care este echipată. Luna NG este o versiune actualizată a vehiculului fără pilot Luna X-2000, care a fost în serviciul Bundeswehrului de la începutul anilor 2000.

Puterea de cercetare se bazează pe camere electronooptice și în infraroșu pentru supraveghere pe timp de zi și de noapte, precum și diverse pachete de senzori specializați în detectarea și identificarea țintelor în funcție de specificul acestora. Acestea îi oferă o capacitate de recunoaștere cu o rază de câteva sute de kilometri, cu mult peste zona de desfășurare a misiunilor de luptă apropiată.

Drona de recunoaștere de tip avion ușor poate zbura continuu timp de 12 ore pe o rază de peste 100 de kilometri. Atunci când este echipată cu sisteme StaCom (comunicații prin satelit) opționale, aceasta are o rază de acțiune a legăturilor de date de până la 300 de kilometri.

Altitudinea sa maximă de croazieră este de 5.000 de metri. Drona este este lansată prin catapultă, iar la aterizare folosește parașută, fiind astfel foarte adecvată pentru operarea în zone avansate sau limitate de luptă.

Sistemul integrat pe care Germania intenționează să îl ofere Ucrainei va include o stație de control la sol, mai multe drone și o catapultă de lansare.

Rheinmetall intenționează să producă o versiune de recunoaștere care este, de asemenea, capabilă să transporte arme, însă livrarea acestui tip de dronă în Ucraina nu va fi posibilă până la sfârșitul anului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel