Germania nu poate oferi tancuri, dar trimite Ucrainei muniție pentru sistemele Ghepard. Berlinul promite că în 2023 va rezolva problema muniției

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce a anunțat că nu poate trimite Ucrainei, în 2023, tancuri Leopard, Germania se revanșează spunând că va furniza forțelor Kievului 300.000 de proiectile calibru 35 mm pentru sistemele de apărare antiaeriană ”Ghepard” (”Gepard”).

Informația a fost anunțată, pe 15 ianuarie, de președintele Consiliului de Administrație al Rheinmetall, Armin Papperger, într-un interviu pentru Bild am Sonntag.

Producția primului lot de proiectile ar trebui finalizată în iunie-iulie și se speră că problema muniției pentru sistemele ”Ghepard” trimise Ucrainei va fi rezolvată.

„Vom finaliza producția primului lot de muniție, în iunie-iulie. Până la jumătatea anului viitor, vom livra Ucrainei 300.000 de muniții (proiectile – nota autorului). Este mult, și să sperăm că problema ucraineană a muniției pentru ”Ghepard” va fi rezolvată”, a declarat Papperger.

Problema aprovizionării cu muniție pentru tunurile antiaeriene ”Ghepard” a devenit acută, imediat după ce au apărut informațiile despre transferul acestui echipament către forțele ucrainene.

Acest lucru se datorează faptului că Elveția, ca țară producătoare a muniției, nu dorește să acorde permisiunea pentru transferul în Ucraina.

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, a devenit cunoscut faptul că Rheinmetall, după achiziționarea producătorului spaniol de muniții Expal Systems SA, intenționează să lanseze acolo producția de proiectile calibru 35 mm pentru tunurile antiaeriene ”Ghepard”. Valoarea tranzacției a fost de 1,2 miliarde de euro.

Expal poate produce între 250.000 și 300.000 de proiectile de artilerie pe an, potrivit lui Armin Papperger, în timp ce capacitatea proprie a Rheinmetall este de de aproximativ 80.000.

Între timp, Ucraina încearcă să-și procure din Brazilia muniția pentru sistemele ”Ghepard”, potrivit publicației ucrainene Militarnyi.

Sistemul de apărare antiaeriană ”Ghepard” este construit pe șasiul tancului ”Leopard 1”. Pe turelă sunt instalate două tunuri Oerlikon KDA de calibru 35 mm și două radare, care descoperă țintele până la o distanță de 15 km. Tunurile pot lovi ținte la distanțe cuprinse între 100 de metri și 5 km, altitudinea maximă fiind de 3,5 km.

Sistemul întrebuințează și muniție care poate fi folosită împotriva țintelor terestre blindate. Totalul de proiectile de la bord este de 680 dintre care 640 sunt destinate luptei împotriva mijloacelor aeriene. Echipajul este format din trei persoane: șofer, comandant și trăgător.

În decembrie 2022, Germania a anunțat că va transfera Ucrainei încă șapte sisteme ”Ghepard”, numărul total de sisteme trimise Kievului, de la începutul războiului, ajungând, astfel, la 37.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel