Germania și Franța, proiect comun pentru construirea unui portavion european

Tudor Curtifan / 12 Martie 2019 / 14:46
Portavionul ”Charles de Gaulle”, sursă foto: Gouvernement.fr
Portavionul ”Charles de Gaulle”, sursă foto: Gouvernement.fr

Angela Merkel s-a arătat deschisă unui proiect comun între Franța și Germania, privind construirea unui portavion european.

Reacția cancelarului Germaniei vine după ce, într-un editorial în Welt am Sonntag, Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea Angelei Merkel la conducerea CDU, i-a răspuns președintelui Emmanuel Macron cu privire la reformele din Uniunea Europeană. Aceasta a vorbit inclusiv despre construcția unui portavion care să aparțină Uniunii Europene.

Kramp-Karrenbauer a subliniat faptul că Germania și Franța lucrează deja la construcția comună a unui viitor avion de luptă european, proiect la care pot adera și alte state europene. Ea a precizat că „următorul pas este construirea comună a unui portavion”. Proiectul are ca scop consolidarea rolului Uniunii Europene ca factor de securitate.

Angela Merkel, care s-a arătat anterior deschisă unei mai mari cooperări europene în domeniul apărării, a salutat inițiativa construirii unui portavion al UE, informează Deutsche Welle. Cancelarul Germaniei a precizat însă că Uniunea Europeană are în prezent alte obiective, dar susține proiectul.

Amintim că ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, și omologul său francez, Florence Parly, au semnat la 7 februarie un acord comun pentru producerea unui nou avion de vânătoare. Noul avion ar urma să înlocuiască Rafale din Franța, Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania.


CITEȘTE ȘI: Germania şi Franţa vor construi împreună un avion de vânătoare de ultimă generaţie (Foto/Video)

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy