Șeful contraspionajului german: Schimbul de informații secrete cu Austria, riscant din cauza legăturilor cu Rusia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cere declanșarea alegerilor anticipate după înregistrarea video compromițătoare care a dus la demisia lui Heinz-Christian Strache
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cere declanșarea alegerilor anticipate după înregistrarea video compromițătoare care a dus la demisia lui Heinz-Christian Strache

După ce vicecancelarul Heinz-Christian Strache a fost prezentat într-un videoclipul publicat vineri, în care apare întâlnindu-se cu o femeie care se prezintă ca o nepoată a unui oligarh rus în 2017 și în care se pare că oferă contracte guvernamentale unei companii în schimbul sprijinului politic și financiar, Șeful agenției de contrainformații din Germania consideră că există riscuri în ceea ce privește schimbul de informații secrete cu Austria din cauza legăturilor acestei țări cu Rusia.

Thomas Haldenwang, șeful agenției germane de contrainformații, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), a declarat săptămâna aceasta pentru Grupul Parlamentar de Supraveghere al serviciilor secrete din Bundestag, că actuala cooperare a țării sale cu Austria creează riscuri semnificative pentru serviciile de informații germane, conform unui reportaj publicat de Welt am Sonntag, potrivit Pagina de Rusia.

Haldenwang se bazează pe ipoteza că Austria ar putea să folosească greșit și chiar să transmită Rusiei informațiile pe care le primește de la state partenere, cum ar fi Germania.

Schimbul de informații secrete are loc prin intermediul ministerelor de interne, iar postul de ministru austriac de interne este deținut de Herbert Kickl, reprezentantul mişcării populiste Partidul Libertății din Austria (FPÖ), care a fost în centrul scandalului din cauza întâlnirii vice-cancelarului Heinz-Christian Strache, cu "nepoata" unui oligarhul rus din cercul lui Vladimir Putin.

Serviciul de contrainformații din Germania se teme că informațiile secrete ar putea să fi ajuns deja în Rusia via Austria.

Pe 17 mai, publicațiile germane Suddeutsche Zeitung și Spiegel au făcut publică o înregistrare video în care vice-cancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache și colegul de partid Johann Gudenus, la o întâlnire din iulie 2017 cu o rusoaică ce s-a recomandat drept fiica unui oligarh rus, într-o vilă de pe insula Ibiza, discută posibilitatea de achiziționare a influenţei publicaţii austriece Kronen Zeitung. În schimb, austriecii afirma că ruşii ar putea obţine contracte publice în sectorul construcţiilor din Austria.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel