Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați americani trag dintr-un tanc de luptă principal M1 Abrams în timpul exercițiului militar internațional ""Allied Spirit 2022"" în poligonul de antrenament Hohenfels din Germania. Sursa foto: Armin Weigel/Getty Images.
Soldați americani trag dintr-un tanc de luptă principal M1 Abrams în timpul exercițiului militar internațional ""Allied Spirit 2022"" în poligonul de antrenament Hohenfels din Germania. Sursa foto: Armin Weigel/Getty Images.

Procurorii germani îi acuză pe doi cetățenii germano-ruși că erau pregătiți să efectueze atacuri asupra unor situri militare americane aflate pe teritoriul Germaniei, utilizând explozibili și provocând incendii. Germania a arestat doi cetățeni cu dublă cetățenie germano-rusă, fiind suspectați că plănuiau acte de sabotaj asupra unor obiective militare americane aflate pe teritoriul țării pentru a submina sprijinul militar occidental acordat Ucrainei.

 

Procurorii germani au declarat joi că cei doi bărbați, identificați ca fiind Dieter S și Alexander J, au fost arestați cu o zi în urmă în orașul Bayreuth din landul Bavaria (sud-est), după ce domiciliile și locurile lor de muncă au fost percheziționate sub suspiciunea că "au lucrat pentru un serviciu de informații străin".

Autoritățile germane au precizat într-un comunicat că Dieter a fost în contact cu un personaj care avea legătură cu serviciile ruse de informații și a făcut schimb de informații. Alexander a început să îl ajute pe Dieter în acest sens.

Comunicarea secretă a lui Dieter a început în octombrie anul trecut, iar acesta era pregătit să "efectueze atacuri cu explozibili și incendieri" asupra infrastructurii militare și a siturilor industriale din Germania, inclusiv asupra unor facilități ale armatei americane.

Dieter și Alexander ar fi cercetat o serie de posibile ținte, făcând, printre altele, fotografii și înregistrări video ale unor transporturi și bunuri militare, care au fost transmise contactului rus.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, printre aceste facilități se numără baza militară Grafenwoehr din Bavaria, unde soldații ucraineni sunt instruiți cu privire la utilizarea tancurilor americane Abrams.

Autoritățile germane au declarat că Dieter a activat în estul Ucrainei între decembrie 2014 și septembrie 2016 ca luptător într-o unitate armată a Republicii Populare Donețk (RPD), o regiune separatistă a Ucrainei susținută de Moscova și anexată de Rusia în 2022

Pentru activitățile sale din Ucraina, Dieter mai este acuzat de apartenență la "o organizație teroristă străină".

Arestările au loc pe fondul unor lupte intense după mai bine de doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Germania fiind unul dintre cei mai mari furnizori de ajutor militar pentru Ucraina.

,,Serviciile noastre de securitate au prevenit posibile atacuri cu explozibili care intenționau să vizeze și să submineze asistența noastră militară pentru Ucraina", a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser.

"Este un caz deosebit de grav legat de o presupusă activitate de spionaj în favoarea regimului criminal al [președintelui rus Vladimir] Putin."

Anunțul arestărilor de joi a coincis cu o călătorie surpriză în Ucraina a ministrului german al economiei, Robert Habeck, pentru a oferi mai mult sprijin.

De asemenea, Habeck este așteptat să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a deplâns în repetate rânduri lipsa unei apărări aeriene puternice, în timp ce atacurile rusești vizează din ce în ce mai mult infrastructura energetică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel