Moment istoric după 80 de ani: Tancurile germane Leopard 2 A6 au ajuns în Ucraina. Berlinul s-a ținut de promisiune

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

Tancurile Leopard 2 promise de Germania au ajuns deja în Ucraina, a informat luni revista Der Spiegel.

Pe 25 ianuarie, după o lungă ezitare, Germania  a aprobat transferul tancurilor Leopard 2 în Ucraina și reexportul acestora din țările partenere. 

Iată că momentul așteptat de Kiev a venit, iar tancurile germane Leopard 2 A6 au ajuns în Ucraina.

De astăzi, Ucraina are la dispoziție 21 de tancuri Leopard 2 în varianta A6, întrucât, alături de vehiculele germane, au ajuns și cele 3 tancuri Leopard 2 A6 donate de Portugalia, potrivit surselor Reuters.

Tancurile au părăsit Germania la sfârșitul săptămânii trecute și au fost predate acum la granița cu Ucraina.

De asemenea, conform Der Spiegel, Ucraina a primit aproximativ 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder și două vehicule blindate de recuperare. Ministrul german al Apărării Boris Pistorius declara pe 20 martie că primele blindate Marder au plecat deja în Ucraina.

Potrivit der Spiegel, Ucraina a primit tancuri Leopard împreună cu „un pachet mare de arme și piese de schimb”.

 

Decizie istorică a Germaniei: Rusia va înfrunta din nou tancuri germane

 

2. Tanc de lu... (leopard-2-germania_03913100.jpg)Tanc de luptă Leopard 2 aflat în dotarea Germaniei. Foto: Ministerul Apărării de la Berlin

În ultimele două luni, Bundeswehr a antrenat soldați ucraineni să folosească sisteme complexe de arme în cadrul unui program accelerat. De asemenea, în Germania au sosit tehnicieni ucraineni, care au fost instruiți de specialiști din serviciul tehnic din rândul personalului militar german.

CNN relata zilele trecute că militarii ucraineni  aproape au terminat antrenamentul pe Leopard 2, iar Germania îi va putea trimite în curând în Ucraina. Un reprezentant de rang înalt al Bundeswehr a spus că soldații Forțelor Armate s-au antrenat intensiv - între 12 și 14 ore pe zi, șase zile pe săptămână, timp de cinci săptămâni.

Leopard 2 este considerat unul dintre cele mai moderne tancuri principale de luptă din lume. Depășește tancurile rusești în principal datorită puterii de foc mai mari, care îi permite să distrugă ținte inamice cu o singură lovitură.

Provocarea poate fi însă complexitatea sistemului, care necesită o întreținere foarte intensă. Prin urmare, Germania vrea să deschidă un centru de întreținere și reparații într-o țară vecină cu Ucraina.

Polonia este însă prima țară care a expediat tancurile Leopard 2 în Ucraina. Primele tancuri din Polonia au ajuns în Ucraina la finalul lunii februarie.

Citește și: Leopard 2 germane sau Abrams americane? Avantajele și dezavantajele celor două tancuri. O decizie pe care va trebui să o ia și România

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel