Generalul Tod Wolters: SUA au supraestimat capacitățile Rusiei și au subestimat capacitatea armatei ucrainene de a rezista

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, a afirmat marţi că Statele Unite au supraestimat capacitățile Rusiei și au subestimat capacitatea armatei ucrainene de a rezista în faţa unei agresiuni militare ruse, iar aceasta eroare a fost posibilă din cauza unui decalaj în colectarea de informații de către serviciile americane de intelligence.

Generalul Tod Wolters a făcut aceste precizări marți, în timpul unei audieri a Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, precizează CNN.

În timpul unei audieri de ieri, 29 martie, în cadrul Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, generalului Tod Wolters a marturisit că serviciile de informații americane considerau că, în cazul unei ofensive la scară largă, Kievul ar putea fi capturat în câteva zile. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat.

El a adăugat că serviciile de informații americane au prezis cu exactitate când Rusia va invada, dar a calculat greșit cum se va desfășura războiul.

Wolters a fost întrebat de către senatorul Roger Wicker dacă au existat neclarităţi în materie de informații (n.a. oferite de serviciile de intelligence) care au determinat SUA să supraestimeze Rusia și să subestimeze Ucraina, generalul american a spus că „ar putea fi”.

Ar putea exista și. Așa cum am făcut întotdeauna în trecut, când această criză se va încheia, vom realiza o analiză cuprinzătoare în toate domeniile și în toate departamentele și vom afla unde au fost zonele noastre slabe și ne vom asigura că putem găsi modalități de îmbunătățire, iar acesta ar putea fi unul dintre aceste domenii”, a precizat generalul american.

CNN aminteşte că, în primele ore de început ale războiului, oficialii americani s-au oferit să-l ajute pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să fugă din țară, în timp ce trupele ruse se îndreptau spre Kiev, temându-se că va fi ucis. Zelensky a refuzat, cerând în schimb arme pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei.

Aliații SUA și NATO au continuat să ajute la reaprovizionarea armatei Ucrainei cu arme, inclusiv rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger care au fost folosite împotriva forțelor ruse.

La mai bine de o lună de război, Rusia a declarat marți că își va „reduce drastic” asaltul militar asupra orașelor ucrainene Kiev și Cernihiv, după ce marți au avut loc discuții între reprezentanții celor două națiuni. Oficialii americani au declarat pentru CNN că în acest moment are loc o schimbare de strategie „majoră” a Moscovei, forțele ruse retrăgându-se în unele zone din nord și concentrându-se mai multe pe zona sud și est a Ucrainei

La o audiere a Comisiei de Informații a Senatului la începutul acestei luni, șeful executiv al Comunității de Intelligence a Statelor Unite (IC),  Avril Haines, a declarat că serviciile de informații americane au evaluat că președintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, subestimează rezistența cu care s-ar confrunta din partea ucrainenilor pe timpul invaziei.

„Cred că ne-am descurcat bine”, a spus ea. „Nu ne-am descurcat la fel de bine în ceea ce privește prezicerea provocărilor militare cu care urma să se confrunte armata rusă”.

Lt. general Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare, a declarat că evaluările serviciilor de informații americane înainte de invazie s-au bazat pe o serie de factori, inclusiv că ucrainenii „nu sunt atât de pregătiți pe cât credeam că ar trebui să fie”

"Prin urmare, le-am pus la îndoială voința de a lupta. Aceasta a fost o evaluare greşită din partea mea, pentru că au luptat curajos și onorabil și fac ceea ce trebuie", a spus Scott Berrier.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel