Generalul Ben Hodges: Armata SUA, dependentă de drone. Dislocarea MQ-9 Reaper în România e esențială

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
UAV MQ-9 Reaper
UAV MQ-9 Reaper

Generalul american (r.) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor Statelor Unite ale Americii din Europa, a vorbit despre importanța dronelor în contextul în care Polonia a decis achiziționarea sistemelor turcești Bayraktar TB2.

Polonia a devenit interesată să achiziționare drone Bayraktar după ce aceste drone şi-au dovedit utilitate în condiţii reale de luptă, cum ar fi conflictele din Siria, Libia și Nagorno-Karabah. De-a lungul ultimilor doi ani au apărut foarte multe știri referitoare la „neputința” complexelor de rachete și artilerie antiaeriană rusești de a intercepta şi dobora aceste UAV-uri.

Polonia devine astfel prima țară din NATO, după Turcia, care va utiliza Bayraktar TB2.

Într-un interviu pentru publicația poloneză Defence24, generalul (r.) Ben Hodges a lăudat achiziția polonezilor și a făcut referire și la țara noastră. Generalul american a subliniat importanța sustemelor UAV, precizând că US Army e dependentă de aceste sisteme. În această cheie se poate citi și dislocarea dronelor MQ-9 Reaper în Polonia și România, state-cheie pe flancul NATO care se confruntă cu amenințări de securitate în zona Mării Baltice și Mării Negre.

„În afara capacităților de atac aerian sau recunoaștere, sistemele UAV sunt esențiale. Ele pot oferi informații greu de obținut și pot ajunge în zone „ascunse”. Statele Unite depind de drone. Am dislocat MQ-9 atât în Polonia, cât și în România”, a precizat Ben Hodges, care a precizat că e posibil ca dronele Bayraktar TB2 să aibă capacități identice.

Generalul american a mai adăugat că e esențial ca Bayraktar TB2 să poată fi folosite în Marea Baltică, în caz contrar Polonia ar trebui să se îndrepte spre alte sisteme de tip UAV.

 

US Army a dislocat MQ-9 Reaper în România, la Câmpia Turzii

 

În ceea ce privește dronele Reaper, amintim că din luna ianuarie a acestui an un detașament alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de militari din cadrul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii este dislocat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot capabilă să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome și este dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.

MQ-9 Reaper este o dronă fabricată de General Atomics și poate fi dotată cu rachete pentru misiuni de luptă, dar poate fi desfăşurată şi într-o configuraţie doar pentru misiuni de culegere de informaţii, supraveghere şi recunoaştere.  

MQ-9 Reaper are o greutate de 2,2 tone și o autonomie de 1.850 kilometri. Drona poate atinge o altitudine maximă de 15.240 de metri și o viteză de 370 km/h.

Arma principală folosită de aceste drone sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire.

Amintim că în luna februarie a acestui an Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au confirmat că avioanele de luptă fără pilot (UCAV) MQ-9 Reaper din România au început, din 1 februarie să execute zboruri operaționale telecomandate din SUA, intrând astfel în serviciul de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel