Generalul american Ben Hodges: Trebuie să înființăm A2/AD pentru protejarea României. Marina Rusiei poate bloca Odessa

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ben Hodges, fostul comandant al forţelor SUA în Europa (USAREUR), care lucrează în prezent pentru Center for European Policy Analysis, a avertizat că marina rusă ar putea bloca oraşul-port Odessa din sudul Ucrainei în cazul unui conflict cu NATO sau cu ţările partenere. Totodată, generalul american a precizat că este necesară o ”sferă de protecție” folosind sisteme maritime și terenstre pentru protejarea României.

"Pentru ca NATO şi ţările noastre partenere, cum ar fi Ucraina şi Georgia, să poată contracara ceea ce face Rusia este necesar să înfiinţăm propria noastră A2/AD (Anti Access/Area Denial) - 'sferă de protecţie'- folosind sisteme maritime şi terestre care vor ajuta în primul rând la protejarea României şi să nu permită marinei ruse să blocheze, de exemplu, Odessa. Şi aceasta, în opinia mea, se poate întâmpla", a spus Hodges într-un interviu acordat marţi agenţiei lituaniene de presă Delfi.

Spre deosebire de situaţia din Marea Baltică, a spus el, acţiunile membrilor NATO în regiunea Mării Negre sunt limitate prin Convenţia de la Montreux din 1936. Potrivit acestei convenţii, numai statele riverane Mării Negre - Rusia, România, Bulgaria, Georgia, Turcia şi Ucraina - au posibilitatea de a desfăşura nave de război în orice moment. Statele din afara Mării Negre - SUA, Marea Britanie, Germania, Italia şi Franţa - au drepturi limitate în acest sens: numai nave de o anumită clasă şi tonaj ale lor pot staţiona aici şi doar 21 de zile, a amintit generalul american în rezervă.

"Cred că în regiunea Mării Negre a apărut o nouă 'cortină de fier'. Astfel, ţări ca Ucraina, Georgia, Republica Moldova - tocmai pentru că nu sunt în NATO - consideră că autorităţile de la Kremlin îşi pot permite ceea ce nu îşi permit în raport cu statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice: România, Bulgaria, ţările baltice", a afirmat el.

 

Marea Neagră, rampă de lansare pentru Rusia

 

În Occident, se vorbeşte frecvent în aceste zile despre aşa-numita "doctrină Gherasimov", după numele şefului Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, dar în opinia generalului în rezervă american este greşit ca ea să fie numită aşa. "În realitate, aceasta este o combinaţie foarte inteligentă de informaţii, de dezinformare, influenţă economică şi diplomatică, ameninţări militare, de la cele cu arme nucleare până la cele cu arme convenţionale şi multe alte lucruri cu un singur scop - de a obţine o situaţie strategică favorabilă", explică el.

Ben Hodges mai spune de ce crede că este greşit să fie numită aşa: "Cred că aceasta este vechea modalitate rusească de a purta un război". "De la Petru cel Mare până în prezent, războiul a fost dus de Rusia foarte abil, folosind toate posibilităţile statului, în funcţie de obiective. Iar Alianţa are o idee vagă despre cum poate răspunde la aceasta", consideră el.

În opinia sa, Rusia consideră Marea Neagră o rampă de lansare pentru tot ceea ce face în Siria, în alte ţări din Orientul Mijlociu, în estul Mediteranei.

Flota rusă din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (Crimeea), se poate deplasa, prin Bosfor şi Dardanele, în Marea Mediterană şi mai departe, spre Atlantic. Prin urmare, protejarea regiunii Mării Negre este un obiectiv strategic pentru Rusia, a declarat generalul Hodges. "Cred că de aceea a şi dorit să anexeze Crimeea", consideră el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel