General al armatei germane: Luptătorii din Batalionul Azov nu vor fi folosiţi într-un schimb de prizonieri. Capturarea lor, argument pentru propaganda Kremlinului că Rusia luptă cu naziştii

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Kremlinul intenționează să-i folosească pe militarii ucraineni care au luptat la Azovstal pentru a întări argumentul despre presupusa „luptă împotriva naziștilor” pe care Rusia o duce acum în Ucraina. Prin urmare, presupunerile că luptătorii din Batalionul Azov ar urma să fie executaţi în Federația Rusă sau că vor fi parte a unui schimb de prizonieri sunt puțin probabile să devină realitate, susţine un general în retragere al armatei germane.

Ultimele declarații și acțiuni ale președintelui rus Vladimir Putin au subliniat în mod clar care sunt „obiectivele” actuale ale Rusiei în acest război - acestea rămân „denazificarea” și capturarea Donbasului, a spus Rainer Schwalb, general de brigadă în retragere al armatei germane, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Generalul Rainer Schwalb este convins că ''capturarea'' militarii ucraineni care au luptat la Mariupol, de către invadatorii ruși, este foarte importantă pentru Vladimir Putin. Kremlinul va folosi din plin acest lucru pentru a prezenta consumatorilor de propagandă rusă din interiorul țării, un fel de „victorie” obţinută în Ucraina.

De precizat că în combinatului siderurgic Azovstal au mai rămas câteva sute de luptători ai Regimentului Azov. Cei aproape 2.000 de militari ucraineni care au părăsit săptămâna trecută combinatul Azovstal nu au fost capturaţi aşa cum susţine propaganda rusă, ci s-au predat de bună voie.

Azi, comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a spus într-un scurt mesaj video filmat în incinta oţelăriei Azovstal, că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului, precizează CNN.

,,Conducerea militară superioară a dat ordinul de a salva viața și sănătatea militarilor din garnizoană și de a înceta apărarea orașului’’, a spus Denis Prokopenko

Mesajul transmis de Prokopenko sugerează că cei rămași la Azovstal plănuiesc să părăsească combinatul în viitorul apropiat.

,,A fost foarte important pentru Rusia să captureze tot Mariupol și să obțină cât mai mulți prizonieri de război de la Azovstal, pentru că asta întărește narațiunea lui Vladimir Putin că duce un război împotriva naziștilor. Nu contează deloc dacă regimentul Azov este sau nu nazist'', a spus Schwalb, precizând că acest episod joacă un rol foarte important în propagandă pe care regimul Putin o livrează ruşilor.

În același timp, generalul Schwalb nu este de acord cu temerile exprimate de unii dintre colegii săi, în special, de fostul general NATO Egon Ramms, cu privire la faptul că Rusia ar putea pune executa prizonieri de război capturaţi de la Mariupol.

,,Dacă vă referiți la o posibilă crimă de război sub forma execuției prizonierilor de război, atunci acest lucru nu se va întâmpla. Acest lucru va izola și mai mult Rusia. Nu toate declarațiile pe care le face un parlamentar în Federația Rusă sunt puse în aplicare", a spus generalul Bundeswehr, răspunzând la întrebarea unui jurnalist al Deutsche Welle.

Generalul Schwalb crede că regimul de la Kremlin nu intenționează să-i folosească pe luptătorii din Batalionul Azov pentru un schimb de prizonieri, deoarece aceşti militari curajoşi, care au luptat la Mariupol impotriva forţelor ruse, vor fi folosiți pentru „întărirea argumentului că Rusia luptă împotriva naziștilor”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel