FSB își justifică activitatea și anunță triumfal că a destructurat rețeaua GUR din Crimeea

Cătălin Costea |
Data publicării:
FSB rus
FSB rus

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunțat pe 3 mai că a descoperit și destructurat “rețeaua de informații organizată în Crimeea de către Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării”.

Potrivit FSB, membrii grupului pregăteau o „serie de sabotaj și acte teroriste de mare profil” împotriva conducerii peninsulei, inclusiv a președintelui Crimeei, Serghei Aksionov, președintelui parlamentului, Vladimir Konstantinov și primarul din Ialta, Ianina Pavlenko.

„S-a stabilit că organizatorul direct al atacurilor teroriste și coordonatorul pregătirii crimelor înalților oficiali este un ofițer al rezervei active de informații militare din Ucraina, Roman Mashovets, născut în 1976, care deține funcția de adjunct al șefului Biroului Președintelui Ucrainei din 2020, o persoană apropiată șefului GUR, Kirill Budanov”, după cum citează Interfax din comunicatul FSB.

Printre membrii grupului reținuți se numără persoane cu dublă cetățenie, rusă și ucraineană, precum: Viktor Podvalny, Alexander Litvinenko, Serghei Krivoshein, Konstantin Evmenenko, Igor Zorin, Serghei Voinarovsky. FSB a furnizat inclusiv o înregistrare video cu arestarea unuia dintre suspecți.

Serviciul rus de informații a mai susținut că, în timpul investigațiilor, a fost descoperit și un canal internațional de contrabandă cu explozibili, care pleca din Bulgaria prin Turcia și Georgia până în Rusia. Explozibilii erau livrați pe cale rutieră, prin companiile de curierat rapid SDEK și Vovovoz, sub acoperirea plitelor electrice de uz casnic. Livrările au fost organizate de cetățenii ucraineni Marina Matușcak, Denis Smirnov, Vladislav Sarafinchan, a mai precizat serviciul rus..

În cadrul aceleiași acțiuni, FSB a anunțat că a fost arestată și o persoană cu cetățenie bulgară și ucraineană, prezentată cu numele Petranov, „implicată în livrarea de arme de distrugere către Rusia”.

Președintele Crimeei, Serghei Aksionov, comentând declarația FSB, a scris pe canalul său de Telegram că „acesta este același grup care a aruncat în aer șinele de cale ferată din regiunea Bakhchisarai. Nu există nicio îndoială că creierul acțiunii se află la Kiev”.

Autoritățile ucrainene nu au făcut până în prezent niciun comentariu privind acuzațiile aduse de FSB. În orice caz, o eventuală ieșire publică nu ar putea decât să pună sub semnul întrebării acțiunea FSB  desfășurată în Crimeea ocupată și administrată abuziv.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel