Fregată franceză atacată în Marea Roșie. Nava de luptă Languedoc a reușit să doboare două drone care au încercat să o lovească

Darius Muresan |
Data publicării:
Fregata franceză FREMM Languedoc. Foto: Marina Franței
Fregata franceză FREMM Languedoc. Foto: Marina Franței

Situația din Marea Roșie devine tot mai tensionată în contextul în care intervenția militară a Israelului în Fâșia Gaza se prelungește. 

Din 7 octombrie de la masacrul fără precedent al Hamas în teritoriile israeliene, Orientul stă pe un butoi de pulbere. Până în prezent niciun actor statal sau non-statal nu a deschis un alt front, dar rebelii Houthi din Yemen sunt tot mai activi.

Houthi sunt de fapt un braț înarmat al Iranului, în sudul Israelului, care poartă un conflict inclusiv cu Arabia Saudită. Rebelii Houthi sunt subordonați Iranului fiind finanțați de către Teheran și alimentați cu tehnică militară iraniană, de la drone la diferite tipuri de rachete. 

După intervenția Israelului în Gaza pentru distrugerea completă a Hamas, rebelii Houthi au amenințat de mai multe ori că vor scufunda toate navele, comerciale sau militare, care se îndreptă de pe Marea Roșie către porturile israeliene.

 

Fregata franceză Languedoc, atacată de drone în Marea Roșie. Nava a doborât UAV-urile, fiind vorba de două atacuri la două ore distanță

 

2. Fregata fr... (fremm-languedoc_63891900.jpg)

Fregata franceză FREMM Languedoc. Foto: Marina Franței

Houthi au lansat în ultimul timp mai multe valuri de atacuri și se fac responsabili de capturarea mai multor nave comerciale.

Un incident foarte tensionat a avut loc în cursul zilei de ieri, când fregata franceză Languedoc a fost vizată de două drone lansate de pe teritoriul Yemenului controlat de Houthi. Fregata franceză, care operează în regiune, a doborât UAV-urile.

Incidentul a fost confirmat de Forțele Navale Franceze.

Potrivit publicației franceze Opex360, care citează Statul Major al Forțelor Navale Franceze, „FREMM Languedoc a doborât două drone care se îndreptau direct spre ea, lansate de pe coasta Yemenului”.

„Interceptarea și distrugerea acestor amenințări distincte a avut loc în jurul orei 21:30 și, mai apoi, în jurul orei 23:30 (n.r. - ora Parisului), la 110 kilometri de coasta Yemenului, lângă Al Hudaydah”.

Publicația franceză amintește că în 2017, amiralul francez Christophe Prazuck, la vremea respectivă Șef al Statului Major al Marinei Franceze, declara că „suntem departe de ziua în care o rachetă antinavă să fie lansată împotriva unei nave franceze”.

Marina franceză nu precizează cu ce armament au fost doborâte cele două drone. De precizat că fregata FREMM Languedoc dispune de mijloace de război antisubmarin, antinavă și de război electronic, fiind echipată și cu o turelă de 77 mm și două tunuri de 20 mm.

Nu se fac precizări nici despre tipul dronelor care au atacat nava. Cu siguranță vorbim însă de drone de producție iraniană.

 

Rebelii houthi au atacat și nave americane în Marea Roșie

 

Amintim că la începutul acestei luni Pentagonul a confirmat că are cunoștință de rapoarte privind atacurile asupra unei nave de război americane și a unor nave comerciale în Marea Roșie. Anunțul americanilor a venit după ce gruparea Houthi din Yemen a revendicat atacuri cu drone și rachete asupra a două nave israeliene din zonă.

Nave comerciale au fost atacate de drone și rachete în Marea Roșie, iar o navă de război americană a deschis focul, doborând dronele și rachetele.

Atunci a fost vorba de distrugătorul USS Carney.

3. USS Carney... (us_carney_00256200.jpg)

USS Carney

USS Carney este un distrugător de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke care a doborâse anterior mai multe rachete pe care Houthi le-au lansat către teritoriul Israelului, la începutul războiului din Gaza.

CITEȘTE ȘI: SUA în discuții pentru a forma un grup operativ de protecție a navelor comerciale în Marea Roșie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel