Fregata Amiral Gorshkov, capabilă să lanseze rachete hipersonice Zircon - noua mândrie a Federației Ruse. ”Nu are egal în lume”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Flota rusă de Nord a anunțat, pe 28.12.2022, că una dintre cele mai moderne nave din compunerea Forțelor Navale ale Federației Ruse, respectiv fregata Amiral Gorșkov, este pregătită să plece într-un marș de lungă durată. Anterior, s-a anunțat că, încă din primele zile ale lui 2023, nava urmează să intre în serviciul de luptă cu noile rachete hipersonice Zircon.

 

“Echipajul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord a finalizat pregătirile pentru desfășurarea unui marș de lungă durată”, a informat miercuri Serviciul de presă al acestei flote, într-un comunicat preluat și de agenția Interfax.

“Etapa finală a pregătirilor a fost efectuată în timpul unei ieșiri de control pe mare, în poligoanele de pregătire pentru luptă ale Flotei de Nord din Marea Barents, care a durat câteva zile”, au precizat reprezentanții flotei.

Pe 11 decembrie, fregata Amiral Gorshkov a sosit la Baza Navală Severomorsk, după ce a fost supusă unui proces de refacere a capabilităților tehnice la Șantierul naval din Kronștadt.

 

Sistemul Zircon ”nu are egal în lume”

 

Ulterior, pe 21 decembrie, la ședința de bilanț a Colegiului Ministerului rus al Apărării, președintele Vladimir Putin a declarat că: “la începutul lunii ianuarie a anului viitor, va intra în serviciul de luptă fregata Amiral Gorșkov cu noul sistem de rachete hipersonice cu bazare navală Zircon, care nu are egal în lume”.

În luna februarie 2019, în cadrul unui mesaj adresat Adunării Federale, Vladimir Putin a anunțat că racheta Zircon va fi capabilă să distrugă ținte terestre și de la suprafața apei, la distanțe de peste 1.000 de kilometri, deplasându-se cu o viteză de aproximativ nouă Mach.

Racheta hipersonică Zircon a fost dezvoltată și este produsă de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

Fregata Amiral Gorșkov a participat la testarea rachetei hipersonice cu bazare navală de tip Zircon.

Comentariul autorului: Fregata Amiral Gorșkov a Flotei de Nord a participat la Parada navală principală de la Sankt Petersburg, care s-a desfășurat pe 31 iulie, cu ocazia Zilei Forțelor Navale ale Federației Ruse. Ulterior, aceasta a fost introdusă în șantier pentru reparațiile necesare la sfârșitul unui ciclu ce a inclus aproximativ 10 lansări-test ale rachetei hipersonice Zircon.

Ulterior, nava a revenit la Severomorsk, unde a fost dotată, probabil, cu noile rachete și de unde urmează să plece în marșul de lungă durată.

Deși reprezentanții ruși nu au anunțat direcția în care se va deplasa fregata, este posibil ca aceasta să participe la îndeplinirea de misiuni în cadrul escadrei Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană. În prezent, în regiune se află cea de-a doua fregată Proiect 22350 a Flotei de Nord, Amiral Kasatonov. Aceasta a fost deplasată în estul Mării Mediterane la începutul acestui an.

Cea de-a treia fregată Proiect 22350, Amiral Golovko, care urmează să fie livrată tot Flotei de Nord, se află în teste pe mare. Fregata, care va fi și prima platformă maritimă dotată de la început cu rachete hipersonice Zircon, trebuia să fie introdusă în dotarea flotei până la sfârșitul acestui an. Este posibil însă ca testarea navei să mai dureze câteva luni.

Sursa: militarynews.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel