Franța reacționează la spionajul executat de SUA asupra liderilor europeni

Eduard Pascu |
Data publicării:

Spionarea responsabililor europeni de către serviciile secrete americane, ajutate de Danemarca, ar fi "extrem de gravă dacă se confirmă", a apreciat luni secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, la o zi după dezvăluiri în acest sens apărute în presa europeană, potrivit France Presse.

"Este extrem de grav; trebuie verificat dacă partenerii noştri din UE, danezi, au comis erori sau abateri în cooperarea lor cu serviciile americane. Iar apoi, de partea americană să vedem dacă de fapt au existat interceptări, spionare a unor responsabili politici", a declarat el la postul de televiziune şi radio France Info, fără a respinge ideea de "a se trage consecinţe în ceea ce priveşte cooperarea" cu SUA, transmite Agerpres.

"Între aliaţi trebuie să existe o încredere, o cooperare minimală, deci aceste fapte potenţiale sunt grave, trebuie să le verificăm şi apoi să tragem consecinţele în privinţa cooperării", a insistat el, adăugând că nu cunoaşte identitatea responsabililor francezi care au fost spionaţi astfel.

SUA au spionat responsabili politici în Europa, între care cancelarul german Angela Merkel, din 2012 până în 2014, cu ajutorul serviciilor de informaţii daneze, au relatat duminică media daneze şi europene, citate de AFP.

Canalul public danez Danmarks Radio (DR) a indicat că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) se branşase la cabluri de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi înalţi funcţionari în Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa.

Pentru a efectua această operaţiune, NSA a beneficiat de o colaborare în materie de supraveghere cu serviciul de informaţii militar danez FE.

DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu publicaţia franceză Le Monde.

Ministrul danez al apărării Trine Bramsen a declarat pentru DR că "spionarea sistematică de către aliaţi este inacceptabilă". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel