Franța e euforică: Grecia a decis achiziționarea a încă 6 avioane Rafale pe lângă cele 18 deja contractate

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avion de luptă francez Rafale, sursă foto: MBDA
Avion de luptă francez Rafale, sursă foto: MBDA

Grecia a anunţat duminică achiziţia suplomentară a şase avioane multirol franceze Rafale, care se adaugă celor 18 aparate deja contractate, decizie salutată de ministrul francez al apărării, Florence Parly, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Excelentă veste: Grecia tocmai şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona şase Rafale suplimentare. Împreună avansăm spre construirea unei adevărate autonomii europene”, a scris Florence Parly pe Twitter.

Anunţul privind suplimentarea acestui contract a fost făcut de premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Salonul internaţional de la Salonic, adăugând că primul dintre aceste şase avioane va fi recepţionat de forţele aeriene greceşti până la finele anului în curs.

Pentru Franţa acest contract reprezintă primul încheiat cu o ţară membră a UE, în timp ce Parisul încearcă să-şi sporească exporturile de armament şi cooperarea militară cu ţările blocului comunitar.

 

Grecia au semnat deja pentru 18 avioane Rafale

 

La începutul acestui an Grecia și Franța au semnat un contract oficial pentru achiziționarea a 18 aeronave Rafale. Contractul a fost semnat într-un timp record iar tranzacția vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Atena și Ankara, Parisul manifestându-și susținerea pentru partea elenă.

Valoarea tranzacţiei se ridică la circa 2.3 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către Paris a 12 second hand și 6 aeronave noi, construite de Dassault Aviation. Contractul prevede și susţinere logistică şi armament asociat.

În vara acestui an DefenseRomania anunțat că Atena a primit  deja primul avion Rafale din cele 18 care fac parte a acordului de 2.3 miliarde de euro încheiat cu Franța în ianuarie 2021.

Însă în paralel grecii optează și pentru F-35. În cursul anului trecut Grecia a solicitat în mod oficial, printr-o cere de oferă, să achiziţioneze între 18-24 de avioane de generația a V-a F-35 din Statele Unite. 

CITEȘTE ȘI: Turcia nu se teme de Rafale ale Greciei: Câteva avioane second hand nu pot schimba echilibrul de putere

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel