Franța admite că activele sale spațiale sunt amenințate de resturile satelitului rusesc distrus

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ via BBC
Foto cu caracter ilustrativ via BBC

Plasat pe orbită de Uniunea Sovietică în 1982, satelitul Cosmos-1408, destinat culegerii de informații de origine electromagnetică, a fost dezintegrat, pe 15 noiembrie, de o rachetă rusească antisatelit cu ascensiune directă [ASAT], în timp ce orbita la o altitudine de 485 km.

La scurt timp după aceea, NASA a estimat că resturile satelitului ar putea afecta securitatea Stației Spațiale Internaționale [ISS], cerând ocupanților [patru americani, un german și doi ruși], ca măsură de prevedere, să se refugieze în capsulele Crew Dragon și Soyuz, pentru a fi în siguranță în cazul unui impact.

Statele Unite ale Americii, care dețin și arme antisatelit, China și India, nu au fost singurele țări care au denunțat această testul rusesc, potrivit publicației franceze Zone Militaire.

„Spațiul este un bun comun al celor 7,7 miliarde de locuitori ai planetei noastre. Sabotorii spațiali au cea mai mare vină, prin generarea de resturi care poluează și pun în pericol astronauții și sateliții noștri”, a denunțat, pe 16 noiembrie,  Florence Parly, ministrul Forțelor Armate franceze, testul rusesc antisatelit.

În timpul unei audieri, din 15 decembrie, în Senatul francez, comandantul Comandamentului Spațial francez (CoE), generalul de divizie aeriană, Michel Friedling, a declarat că s-a cunoscut din timp despre testul cu arma antisatelit.

„Testul rusesc nu a fost o surpriză. Știam de câțiva ani că rușii dezvoltă un astfel de sistem. […] Ei făcuseră deja zece încercări pe o perioadă de cinci ani, pe care le monitorizasem îndeaproape”, a afirmat generalul, precizând și că înainte de 15 noiembrie, toate testele rusești au fost „nereușite”, adică „fără impact asupra unui satelit”.

„Am fost alertați înainte de lansarea armei [împotriva Cosmos-1408]” și, astfel, „am putut, evident, să ne orientăm toți senzorii pentru a-l urmări aproape în timp real, împreună cu partenerii noștri”, a continuat Friedling. Și conform mijloacelor de supraveghere ale CoE, această lovitură a creat în jur de 1.500 de resturi.

„Avem capacitatea de a identifica o parte din acestea. Satelitul se afla la o altitudine de aproximativ 500 km, iar resturile sunt astăzi distribuite la altitudini între 200 și 1.000 km, ceea ce reprezintă evident un pericol pentru activitățile [spațiale]”, a subliniat generalul Friedling.

 

Activele franceze sunt amenințate de fragmentele fostului satelit sovietic

 

Activele franceze sunt amenințate de fragmentele fostului satelit sovietic. „Acum observăm treceri ale unora dintre aceste resturi la distanțe destul de apropiate de unele dintre activele noastre spațiale”, a dezvăluit șeful CoE.

În plus, el a explicat că Rusia și China consideră spațiul ca fiind esențial pentru operațiunile militare, cele două țări apreciind că au mai mult de câștigat decât de pierdut prin neutralizarea activelor spațiale occidentale, pentru a „restabili o formă de simetrie” [restabili o egalitate de forțe – nota autorului] în caz de conflict.

Comentariul autorului: După SUA, Rusia și China, Franța are cei mai mulți sateliți militari pe orbita Pământului, numărul acestora fiind estimat la aproape 20.

La o zi după testul rusesc cu armă antisatelit, din 15 noiembrie, Franța a lansat trei sateliți militari de informații, care sunt plasați pe o orbită joasă la o altitudine de aproximativ 700 de km, exact în zona în care se află și resturile care provin din distrugerea Cosmos-1408.

Orbitele joase sunt folosite, în mod deosebit, de sateliții de spionaj, iar posibila inactivare a acestei zone orbitale ar afecta cel mai mult SUA și NATO.

Numărul de sateliți militari americani este estimat la cel puțin 154. La aceștia se adaugă sateliții militar/civil și militar/guvernamental, în total pe orbite ajungându-se la 339 până la 485 de sateliți cu destinație militară, conform unei analize a Deutsche Welle.

Rusia are 71 de sateliți militari cunoscuți, iar China 63.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel