Franța trimite mai multe nave militare în estul Mediteranei

Eduard Pascu / 13 aug 2020 / 09:55
Marina franceză, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris
Marina franceză, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris

Franța a anunțat miercuri că își va spori temporar prezența militară în estul Mediteranei în următoarele zile. Președintele Emmanuel Macron solicită discuții mai ample între Grecia și Turcia

Președintele Emmanuel Macron și premierul elen Kyriakos Mitsotakis au discutat despre situația din regiune, se arată într-un comunicat al președinției franceze, transmite Anadolu.

Subliniind importanța soluționării disputelor prin dialog, Macron a atras atenția asupra necesității unei „consultări mai ample” între Grecia și Turcia și a salutat o inițiativă de mediere a Germaniei. De asemenea, el a decis „consolidarea temporară a prezenței militare franceze în estul Mediteranei în următoarele zile”, în cooperare cu partenerii Uniunii Europene, se mai arată în comunicat.

În cadrul activităților de explorare, Turcia a emis un NAVTEX (telex de navigație) pe 10 august 2020, anunțând că nava Oruc Reis va începe să efectueze noi prospecțiuni în estul Mediteranei. Decizia Turciei a venit în urma unui acord de delimitare semnat între Grecia și Egipt, la numai o zi după ce Turcia a declarat că își va amâna activitățile în regiune ca semn de bunăvoință după eforturile de dialog din Germania.

Dar după ce Grecia și Egiptul au semnat acel acord declarat „nul și fără valoare”, Turcia a autorizat nava Oruc Reis să își continue activitățile de explorare. Nava va continua cercetarea în estul Mediteranei împreună cu navele Cengiz Han și Ataman până pe 23 august.

La decizia Turciei de a continua explorarea în estul Mediteranei Atena a răspuns și a pus marina militară în alertă.

Citește și: Marina militară turcă protejează nava de prospecțiuni Oruc Reis în Marea Mediterană

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy