Franța și Germania, intenție privind extinderea ”programul comun de apărare” către parteneri

Tudor Curtifan / 23 ian 2019 / 18:31

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au semnat marţi la Aachen (Germania) un nou tratat bilateral de prietenie.

Noul tratat prevede o strângere a cooperării franco-germane în sectorul apărării, se doreşte a fi "o contribuţie" la crearea, la un moment dat, a unei armate europene, a afirmat cancelarul Angela Merkel.

Franţa şi Germania contribuie cu acest document "la crearea unei armate europene", a spus cancelarul german, evocând în special dezvoltarea "unei culturi militare şi a unei industrii de armament comune".

O altă chestiune abordată de cei doi lideri politici a fost sprijinul în cazul unui atac armat asupra uneia din cele două țări, sprijinul constând inclusiv în mijloace militare. Merkel și Macron s-au aplecat și asupra exportului de armament. Atât Franța cât și Germania își doresc să stabilească o abordare comună, potrivit janes.com. Prin noul tratat, cele două state își propun ca dezvoltarea comună a programelor de apărare să fie extinsă și către partenerii acestora.

Tratatul "de cooperare şi integrare franco-germană" urmează "să-l completeze" pe cel aşa-zis de la Elysee, semnat în 1963 între generalul De Gaulle şi Konrad Adenauer, care concretiza reconcilierea franco-germană după război.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy