Franța acuză Turcia de hărțuirea unei nave franceze. Ankara reacționează și se declară 'consternată'

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Marina franceză, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris
Marina franceză, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris

Parisul a acuzat Forţele Navale Turce de hărţuirea unei nave de război franceze ce efectua o misiune NATO.

Incidentul a avut loc în Mediterană, când o navă franceză a încercat să verifice o navă cargo sub pavilion turcesc suspectată că încălca embargoul privind armele și transporta muniție în Libia. Fregatele Turciei au intervenit iar Parisul a acuzat Ankara că acestea au hărțuit nava franceză care nu a putut verifica nava cargo.

„Este un act extrem de agresiv care e inacceptabil din partea unui membru al Alianței asupra altei nave NATO”, a declarat, sub protecția anonimatului, pentru AFP, citat de France 24, un oficial din cadrul Ministerului Apărării de la Paris.

La nivel oficial, într-o declarație extrem de dură, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez, Agnes von der Muhll, a acuzat  Turcia că a acționat într-o manieră „ostilă și agresivă” față de aliații săi din NATO, în încercarea de a împiedica aplicarea embargoul impus de ONU cu privire la transportul de armament către Libia.

Totodată, Franța a mai precizat ieri că „nu putem pretinde că Turcia nu este o problemă pentru NATO”.

 

Turcia se apără și își prezintă propria versiune asupra incidentului

 

De partea cealaltă, Turcia neagă vehement acuzele Franței și precizează că acestea sunt „complet neadevărate”. Un oficial militar turc, a declarat, potrivit Daily Sabah, că nava franceză nici măcar nu a stabilit canale de comunicare cu nava turcă în timpul „presupusului incident”. Mai mult, turcii afirmă că nava franceză chiar ar fi fost realimentată de partea turcă. Turcii își exprimă totodată regretul că presupusul incident a fost atât de mediatizat.

„Turcia își îndeplinește în prezent obligațiile ca membru al NATO și o va face mereu”, a conchis oficialul turc.

În acest sens amintim că Turcia nu este la primul astfel de incident în Mediterană. În urmă cu nici o săptămână, Grecia a acuzat la rândul ei Turcia că fregatele Ankarei, care escortau la fel o ambarcațiune cargo suspectă că transporta armament în Libia, au avertizat fregata elenă HS Spetsai care a încercat fără succes să oprească nava turcă pentru verificări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel