Fostul președinte georgian Saakaşvili a fost arestat în Georgia. Ucraina l-a convocat pe ambasadorul Georgiei la Kiev

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mihail Saakaşvili, sursă foto: Mikheil Saakashvili @Official Facebook
Mihail Saakaşvili, sursă foto: Mikheil Saakashvili @Official Facebook

Ministerul de Externe ucrainean l-a convocat vineri pe ambasadorul Georgiei la Kiev în legătură cu informaţiile privind arestarea fostului preşedinte şi lider al opoziţiei din Georgia Mihail Saakaşvili, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Separat, un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la arestarea fostului preşedinte ucrianean şi ''tonul'' declaraţiilor venite din Georgia.

Saakaşvili, care a trăit în Ucraina câţiva ani şi a primit cetăţenie ucraineană, a fost reţinut vineri la sosire în Georgia, înainte de alegerile locale. În pofida faptului că a fost condamnat în contumacie în Georgia, Saakaşvili a declarat că doreşte să revină în ţară pentru a ajuta la ''salvarea ţării'' şi a lansat un apel la proteste după alegeri.

Fostul preşedinte georgian şi lider al opoziţiei Mihail Saakaşvili a fost arestat la întoarcerea în ţara sa după un exil de opt ani şi în plină criză politică, a anunţat vineri premierul Irakli Garibaşvili, notează AFP şi Reuters.

 

Mihail Saakaşvili a fost condamnat în 2008, dar acuză un dosar politic

 


''Al treilea preşedinte al Georgiei Mihail Saakaşvili a fost arestat şi trimis la închisoare'', a declarat Garibaşvili într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, forţele de ordine georgiene au urmărit deplasările lui Saakaşvili din Ucraina şi au ''decis o operaţiune a poliţiei la locul şi în momentul în care erau cele mai puţine obstacole în calea arestării''.

Saakaşvili este căutat pentru ''abuz de putere'' într-un dosar pe care el îl consideră politic şi pentru care a fost condamnat în contumacie la şase ani de închisoare în 2018.

Revenirea şi arestarea fostului preşedinte, în vârstă de 53 de ani, ar putea agrava criza politică din Georgia, unde urmează să aibă loc duminică alegeri locale, văzute ca un scrutin cheie pentru partidul la putere Visul Georgian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel