Fost militar al beretelor verzi americane, inculpat pentru spionaj în favoarea Moscovei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Un fost militar al "beretelor verzi", unitate a forţelor speciale americane, a fost arestat vineri şi inculpat pentru spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA, informează sâmbătă AFP.

Potrivit justiţiei americane, Peter Rafael Dzibinski Debbins, născut în SUA dintr-o mamă rusoaică, a fost racolat de Moscova în 1996, încă înainte ca el să intre în armată. În timpul studenţiei sale la Celiabinsk, el s-a întâlnit cu agenţi, pe care i-a asigurat că este "un fiu al Rusiei" şi pro-rus politic.

Anul următor, Debbins - care era numit Ikar Lesnikov de contacţii ruşi - s-a căsătorit că iubita sa rusoaică, al cărei tată era ofiţer militar, şi a intrat în armata americană. Câţiva ani mai târziu, el a anunţat Rusia că ar dori să părăsească armata, însă a fost încurajat în schimb să intre în forţele speciale americane.

Ultimul contact cu Rusia menţionat în actul de inculpare datează din 2011, când Debbins informează că se va muta să locuiască la Washington. Potrivit profilului său LinkedIn, el a început atunci să lucreze pentru Institute of World Politics, specializat în securitate naţională şi informaţii, transmite Agerpres.

Fostul militar de 45 de ani, arestat în Virginia, este acuzat că "a furnizat informaţii cu privire la apărarea americană unui guvern străin" şi riscă închisoare pe viaţă. "Faptele menţionate în acest dosar constituie o trădare şocantă, de către un ofiţer al armatei, a foştilor săi camarazi şi a ţării", a denunţat într-un comunicat Alan Kohler, un responsabil al FBI. 

Citește și: Norvegia a expulzat un diplomat rus și a declarat-o persona non grata

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel