Fost analist al serviciilor secrete, condamnat pentru dezvăluiri privind asasinatele cu drone

Eduard Pascu |
Data publicării:
UAV MQ-9 Reaper
UAV MQ-9 Reaper

Un fost analist al serviciilor de informaţii americane a fost condamnat marţi la 45 de luni de închisoare pentru că a transmis presei informaţii ”Top secret” despre un program militar privind asasinate ţintite cu drone sub administraţia preşedintelui democrat Barack Obama, relatează AFP.

Daniel Everette Hale a fost angajat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA, între 2011 şi 2012 în Afganistan, unde a participat la mai multe lovituri cu drone, o experienţă care - spune el - l-a afectat emoţional, transmite Agerpres.

După ce a părăsit armata, el a lucrat în 2014 în cadrul Agenţiei Naţionale de Informaţii Geospaţiale (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA), a cărei misiune este colectarea de informaţii geospaţiale prin intermediul imaginilor din satelit, ceea ce i-a oferit acces la documente clasificate ”Top secret” cu privire la un program de asasinate ţintite cu dronă în Yemen, Afganistan şi Somalia.

El a sustras documente referitoare la acest program şi le-a transmis unui jurnalist de la site-ul de informaţii online The Intercept, care le-a dezvăluit în 2015 în cadrul unei ample anchete intitulate ”The Drone Papers”, dezvăluiri care au provocat un scandal de proporţii.

Hale (34 de ani) risca până la 50 de ani de închisoare.

În cadrul unui proces întârziat de restricţiile din cauza secretului apărării, dar şi a pandemiei de COVID-19, el a pledat vinovat pentru ”deţinerea şi transmiterea de informaţii referitoare la apărarea naţională”.

Menţionând probleme de sănătate mintală legate de o copilărie dificilă, Hale a cerut ca detenţia sa să nu depăşească 12-18 luni.

Avocaţii săi au asigurat într-un document pus la dispoziţia tribunalului că, transmiţând acele documente, el nu intenţiona să facă rău Statelor Unite, iar infracţiunea comisă de el poate fi catalogată drept ”delict de conştiinţă”.

”A dorit să-şi uşureze conştiinţa şi să-şi informeze compatrioţii în speranţa că America îşi va respecta idealurile”, au pledat avocaţii săi.

Acuzarea a cerut între 9 şi 11 ani de închisoare, apreciind că el s-a alăturat NGA doar pentru a fura şi transmite documente, ştiind că aceasta ar afecta grav securitatea naţională a Statelor Unite.

Alte cazuri de persoane care au divulgat informaţii site-ului The Intercept au condus la acţiuni judiciare.

În octombrie 2018, un agent FBI a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a divulgat informaţii confidenţiale despre metodele de recrutare ale poliţiei federale.

Înaintea sa, un fost subcontractant NSA a fost condamnat la peste cinci ani de închisoare pentru divulgarea unui raport top secret cu privire la atacurile cibernetice ruseşti în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, aminteşte AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel