Forumul UE-Iran a fost amânat, după execuţia jurnalistului disident

Eduard Pascu |
Data publicării:

Un forum economic UE-Iran care fusese planificat de mai multe săptămâni a fost anulat luni, cu puţin timp înainte de a începe, relatează DPA.

Agenţia de presă iraniană ISNA nu a oferit un motiv pentru decizie, dar a precizat că reuniunea de trei zile de la Teheran ar putea avea loc la o dată ulterioară. Anularea ar putea fi legată de criticile Uniunii Europene în legătură cu execuţia jurnalistului disident şi bloggerului iranian Ruhollah Zam sâmbătă.

Ruhollah Zam a fost un activist și jurnalist iranian. El a fost cunoscut mai ales pentru că a operat un canal Telegram numit „Amadnews”, pe care l-a fondat în 2015. Zam a jucat un rol important în protestele iraniene din 2017–18, în timpul cărora a dedicat o acoperire specială.

Ministerul de Externe de la Teheran i-a convocat pe ambasadorul german şi pe însărcinatul cu afaceri francez din cauza criticilor lor, în timp ce guvernul iranian a protestat împotriva amestecului UE în afacerile interne ale ţării.

Forumul economic este extrem de important pentru Iran. Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif, şeful diplomaţiei UE Josep Borrell, mai mulţi ambasadori din UE şi peste 3.000 de oameni de afaceri iranieni şi din străinătate erau aşteptaţi să participe, transmite Agerpres.

Iranul speră că victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale înseamnă că SUA se vor întoarce la acordul nuclear cu Teheranul şi vor ridica sancţiunile împotriva ţării. Acest lucru ar permite europenilor să facă din nou comerţ cu Iranul.

Preşedintele american Donald Trump a ieşit unilateral din acordul internaţional nuclear cu Iranul în 2018 şi a impus sancţiuni. De atunci, ţara bogată în petrol s-a scufundat într-o criză economică acută, agravată de pandemia de coronavirus.

Sâmbătă dimineață, autoritățile iraniene l-au executat pe jurnalistul disident Ruhollah Zam din cauza activității sale online care a ajutat la propagarea protestelor anti-guvernamentale la nivel național în 2017.

Execuția a avut loc la doar câteva luni după ce s-a întors la Teheran în circumstanțe misterioase.

În iunie, o instanță l-a condamnat pe Zam, în vârstă de 47 de ani, la moarte, spunând că a fost condamnat pentru „corupție pe Pământ”, o acuzație folosită adesea în cazuri care implică spionaj sau tentative de răsturnare a guvernului Iranului.

Citește și: Așteptări ale Asiei și modelul Biden de relații internaționale

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel