Forțele Armate Ucrainene vor avea acces direct la imaginile satelitare de înaltă rezoluție ale GEOSAT 2

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ucraina va avea acces la date exclusive obținute de la satelitul GEOSAT 2. Acest lucru a fost posibil printr-un contract semnat de compania EOS deținută de omul de afaceri ucrainean Maksym Polyakov, după cum informează site-ul UniverseMagazine.com.

Datorită unui acord la care sa ajuns în urmă cu aproximativ o lună, Ucraina devine coproprietar de facto al unui satelit optic multispectral și primește date satelitare exclusive de la GEOSAT 2.

Satelitul furnizează imagini de ultra înaltă rezoluție, iar Ucraina va putea accesa date privind întregul său teritoriu și până la o distanță de 100 km de granițele sale de stat.

Accesul la imagini de această calitate va consolida capacitatea GEOINT a Ucrainei respectiv capacitatea de a obține informații militare derivate din analiza imaginilor și datelor asociate cu  anumite locații, având o importanță semnificativă în gestionarea războiului cu purtat cu Rusia.

„Adevăratele provocări cu care se confruntă Ucraina au scos la iveală o lipsă de imagini prin satelit de calitate pentru multe zone. Accesul nostru la GEOSAT 2 va fi util pentru toate sectoarele economiei ucrainene care folosesc analiza prin satelit în activitățile lor pe termen lung. Cu toate acestea, accesul la datele satelitare este extrem de important pentru informațiile militare operaționale”, a declarat Polyakov.

Omul de afaceri a mai menționat că este gata să investească în tehnologii militare și de informații care vizează consolidarea securității Ucrainei. Potrivit acestuia, Ucraina nu ar trebui să depindă de “întârzierile partenerilor internaţionali”.

Comentariul autorului: Referirea lui Poliakov la dependența de parteneri străini face foarte probabil trimitere la facptul că Ucraina primește un astfel de sprijin informațional de la unele state, însă deseori acesta ajunge prea târziu având în vedere dinamica acțiunilor tactice în conflictul cu Rusia.

Recent, oficiali americani au recunoscut că Statele Unite au furnizat informații despre unitățile ruse, care i-au ajutat pe ucraineni să elimine mulți dintre generalii ruși uciși în teritoriul ucrainean.

Asistența pentru identificarea și localizarea țintelor face parte dintr-un efort (ascuns) al administrației Joe Biden de a furniza informații în timp real de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Aceste informații au asigurat furnizarea locației și a altor detalii despre centrele mobile de comandă ale armatei ruse, care sunt mutate frecvent, dar se consideră că merg și mai departe, anticipând inclusiv mișcările de trupe ruse ulterioare, derivate din evaluările recente ale SUA cu privire la planul de luptă al Moscovei în regiunea Donbas.

Pâna acum, militarii ucraineni au combinat informațiile geografice primite cu propriile informații, inclusiv cu cele obținute din comunicațiile interceptate direct din rândul trupelor ruse, pentru a efectua lovituri sau atacuri precise.

Accesul direct la date de tipul GEOINT va da însă mai multă coerență activității ucrainene de analiză militară, în special prin creșterea calității și operativității asigurării cu informații a decidenților militari de la nivelurile tactic și operativ, acolo unde nevoia de informații trebuie să țină pasul cu o dinamică ridicată a acțiunilor militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel