Forțele Armate Ruse trimit unități din rezerva strategică în zona Melitopol: Nu este exclus ca rușii să inițieze contraatacuri pe mai multe direcții pentru a reface linia frontului

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ruși în apropiere de Herson, Ucraina - 20 mai 2022. Sursa Foto: EPA
Militari ruși în apropiere de Herson, Ucraina - 20 mai 2022. Sursa Foto: EPA

Deși a trecut doar o lună de la începerea  contraofensivei ucrainene, rușii încep să folosească unitățile din rezerva strategică pentru a opri înaintarea trupelor ucrainene. Rusia transferă unități militare în orașele Melitopol și Ghenicesk. De asemenea, s-a observat deplasarea echipamentelor rusești către regiunea Zaporojie prin fâșia Arabat (Arabat Spit), a anunțat primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, la emisiunea teletonului național ucrainean din 1 iulie.

 

,,Nu înregistrăm plecarea invadatorilor din Melitopol. Dimpotrivă, consemnăm faptul că sosesc noi unități atât în ​​Melitopolul ocupat temporar, cât și în Ghenicesk", a spus Fedorov, citat de Unian.

Folosirea fâșiei Arabat pentru a transfera echipamente rusești spre linia frontului a început după ce forțele ucrainene au lovit, pe 22 iunie, podul de pe Chongar (Ciongar), făcându-l impracticabil pentru trecerea mijloacelor auto și a tehnicii grele.

Aducerea noilor unități rusești pe direcția strategică Herson – Zaporojie are loc după ce trupele ruse au avansat, recent, spre zona de confruntare cu formațiunile din rezerva operativă.

 

Forțele ruse intenționează să construiască un pod de pontoane în zona estuarului Melitopol

 

Astfel, la începutul săptămânii, localnicii au observat că militari ruși staționați în localități din raionul Melitopol erau trimiși către linia frontului, aflată la o distanță de aproximativ 70 – 80 de km.

Pe lângă dislocarea de noi unități la nord de Melitopol, forțele ruse intenționează să construiască un pod de pontoane în zona estuarului Melitopol la ieșirea spre Marea Azov, în zona localității Stepanivka situată la aproximativ 50 km sud de Melitopol și la aproximativ 130 de km sud de linia frontului.

Probabil, eventualul pod de pontoane, considerat că se află la o distanță sigură de loviturile ucrainene cu rachete, va facilita trecerea unităților ruse (aduse din Crimeea) spre direcția operativă Berdiansk – Mariupol unde, forțele ucrainene au înregistrat cel mai mare avans de la începutul contraofensivei.

Și în zona Bakhmut situația este una similară, poate chiar mai gravă, rezerva operativă fiind, probabil, deja angajată în luptă, pentru oprirea înaintării ucrainene apelându-se la unități din alte direcții.

Pe  1 iulie, purtătorul de cuvânt al al Grupului de Est al Forțelor Armate ucrainene, Serghei Cerevati, a declarat că un regiment al Trupelor Aeropurtate ruse a fost transferat, recent, din direcția Liman către Bakhmut. Cerevati a adăugat că pe direcția Liman, rușii au adus unități ale trupelor teritoriale, slab pregătite, pentru a înlocui regimentul  trimis la Bakhmut.

 

Posibilitatea ca rușii să inițieze contraatacuri pe mai multe direcții pentru a reface linia frontului

 

Aducerea de către ruși a rezervei strategice din Crimeea în regiunea Zaporojie pentru o eventuală angajare în luptă poate părea prematură după doar o lună de la începutul contraofensivei ucrainene. Motivația principală pentru o astfel de decizie este desigur desfășurarea nefavorabilă pentru Rusia a evenimentelor de pe front, deși forțele ucrainene nu au înregistrat avansuri considerabile.

Cu această nouă forță, care ar putea ajunge pe front în decurs de una – două săptămâni, este posibil ca rușii să inițieze contraatacuri pe mai multe direcții pentru a reface linia frontului și să încerce să preia din nou inițiativa strategică, în loc să aleagă strategia apărării prin retragere pe aliniamente succesive aducând pierderi mari trupelor ucrainene aflate în ofensivă.

Eventuala declanșare a planului rusesc de răspuns la contraofensiva ucraineană, prin angajarea rezervei strategice, vine la o zi după ce rebeliunea Wagner a luat sfârșit. Acest demers ar putea reprezenta o încercare a conducerii Ministerului rus al Apărării de a-și reface imaginea grav afectată în plan interne de incapacitatea de opri marșul rebelilor către Moscova.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel