Celebrele drone MQ-9 Reaper, în Ucraina - subiect controversat în SUA. Temerile sunt similare ca în cazul Grey Eagle

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: US Air Force
Foto: US Air Force

Încă din primele zile ale războiului, drone americane MQ-9 Reaper și Grey Eagle au fost pe lista cererilor Kievului, care consideră că aceste UAV-uri ar oferi Ucrainei o capacitate de supraveghere și de lovire mult extinse, în spatele liniilor inamice ruse.

”Forțele aeriene au crezut că au planul perfect: să ofere dronele sale mai vechi MQ-9 Reaper, de care încearcă să scape de ani de zile, și să le trimită în Ucraina, o țară care cere arme cu rază lungă de acțiune”, scriu cei de la Politico.

Dar, după luni de certuri interne, Pentagonul nu a luat încă o decizie – chiar dacă dronele ar putea oferi Ucrainei o capacitate de luptă mult sporită.

Totuși, la fel ca în cazul dronelor Grey Eagles, problemele sunt mai complicate decât par la primă vedere.

La aproximativ o lună după ce Rusia a invadat Ucraina, Forțele aeriene ale SUA au făcut propunerea de a trimite drone MQ-9 Reaper în Ucraina. Însă, preocupările legate de transferul de tehnologie sensibilă și faptul că unele drone vor fi aproape sigur doborâte, au dus la un impas ce durează deja de câteva luni.

Spre deosebire de decizia rapidă, luată în cazul furnizării către Ucraina a sistemelor de artilerie și sistemelor de apărare antiaeriană, americanii nu reușesc să se pună de acord privind transferul dronelor.

 

MQ-9 Reaper în România

 

Discuțiile încă nu s-au finalizat, explică oficiali din Departamentul Apărării, deoarece Pentagonul și producătorul de drone General Atomics continuă să analizeze varianta modificării măcar a uneia dintre cele două tipuri de drone, pentru a le face transferabile în Ucraina.

Cedarea dronelor Reaper este o soluție dorită de Forțele aeriene care tot încearcă, de ani de zile, să renunțe la versiunile mai vechi ale flotei sale de MQ-9 pentru a putea cumpăra alte echipamente cu tehnologie nouă, dar Congresul a respins propunerea de fiecare dată.

Forțele aeriene operează deja acest UAV în Europa. De altfel anul trecut, SUA au început să efectueze misiuni cu MQ-9 Reaper și  în România.

Totuși, va mai dura ceva până ce dronele Reaper sau Grey Eagle vor putea fi utilizate în Ucraina. Astfel, odată ce administrația ia o decizie, ar putea dura trei până la patru luni pentru a instrui personalul ucrainean.

 

Îngrijorări privind bruiajul electronic

 

MQ-9 Reaper (Predator B), aflat în dotarea US Air Force, au fost folosite în războaiele din Irak și Afganistan, unde nu exista vreo amenințare antiaeriană majoră. Dronele zburau cu riscuri minime de a fi doborâte.

MQ-1C Grey Eagle a fost dezvoltat mai târziu ca o actualizare a MQ-1 Predator și se află în dotarea US Army.

Un grup de 16 senatori, condus de republicanul Joni Ernst și democratul Joe Manchin, l-a îndemnat pe secretarul Apărării Lloyd Austin să analizeze transferul Grey Eagle.

Ucraina a achiziționat sau a primit drone Bayraktar TB2, care s-au dovedit eficiente la început, dar care au fost ulterior vizate de apărarea aeriană rusă și de bruiaj electronic.

Aceste atacuri și-au limitat capacitatea de a opera și au ridicat îngrijorări în Pentagon cu privire la modul în care dronele americane s-ar descurca în acel mediu.

Joni Ernst a respins aceste preocupări: „Ar trebui să îi lovim puternic pe ruși, prin ucraineni, ca să nu își poată ridica capul și să ne lovească peste 5-10 ani”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel