Forțele Aeriene americane au pierdut o dronă MQ-1C și un avion King Air 350 în atacul terorist asupra aeroportului din Erbil

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit ultimelor informații privind pagubele cu care s-a soldat atacul cu rachete executat pe 15 februarie asupra Aeroportului Internațional Erbil din nordul Irakului, o dronă General Atomics MQ-1C Grey Eagle a fost distrusă, iar un avion Beechcraft Super King Air 350 (varianta C-12) a fost avariat, ambele aeronave aparținând Forțelor Aeriene americane.

Pe lângă alte pagube produse bazei americane, un angajat civil a fost ucis, iar alți cinci angajați civili și un militar american au fost răniți. Cel puțin un rezident local a fost, de asemenea, ucis în atacul cu rachete care a lovit și zona rezidențială din apropiere, rănind localnici și deteriorând case.

Pe aeroportul din Erbil sunt instalate mai multe forțe și mijloace străine, ca parte a alianței internaționale care luptă împotriva grupării teroriste ISIS.

Un purtător de cuvânt al coaliției a declarat că asupra aeroportului au fost lansate 14 rachete de 107 mm, iar trei au lovit direct baza militară. Gruparea teroristă autointitulată Saraya Awliya al-Dam și-a asumat imediat responsabilitatea atacurilor, susținând că a lansat 24 de rachete. Gruparea este cunoscută ca fiind afiliată milițiilor pro-iraniene din Irak, în special grupului Kataib Hezbollah, care a ucis mai mulți militari americani în cadrul a două atacuri executate asupra bazelor SUA din Irak în 2019 și 2020.

Iranul a negat orice implicare în atac. Structurile de combatere a terorismului din Kurdistan au furnizat imagini cu ceea ce par a fi lansatoare de rachete de 107 mm ascunse în interiorul unui vehicul civil folosit pentru executarea atacului.

Aeroportul Erbil reprezintă de mai mulți ani o facilitate importantă în lupta împotriva ISIS și a fost considerat un loc sigur. Baza militară a aeroportului Erbil este una dintre cele trei baze rămase cu un număr semnificativ de trupe americane.

Din cauza atacului, aeroportul a fost închis, iar zborurile au fost suspendate.

Citește și:Atac cu rachete asupra Aeroportului Internațional Erbil din Irak, unde se află trupele coaliției conduse de SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel