Forțele Aeriene americane au pierdut o dronă MQ-1C și un avion King Air 350 în atacul terorist asupra aeroportului din Erbil

Cătălin Costea / 18 feb 2021 / 11:51

Potrivit ultimelor informații privind pagubele cu care s-a soldat atacul cu rachete executat pe 15 februarie asupra Aeroportului Internațional Erbil din nordul Irakului, o dronă General Atomics MQ-1C Grey Eagle a fost distrusă, iar un avion Beechcraft Super King Air 350 (varianta C-12) a fost avariat, ambele aeronave aparținând Forțelor Aeriene americane.

Pe lângă alte pagube produse bazei americane, un angajat civil a fost ucis, iar alți cinci angajați civili și un militar american au fost răniți. Cel puțin un rezident local a fost, de asemenea, ucis în atacul cu rachete care a lovit și zona rezidențială din apropiere, rănind localnici și deteriorând case.

Pe aeroportul din Erbil sunt instalate mai multe forțe și mijloace străine, ca parte a alianței internaționale care luptă împotriva grupării teroriste ISIS.

Un purtător de cuvânt al coaliției a declarat că asupra aeroportului au fost lansate 14 rachete de 107 mm, iar trei au lovit direct baza militară. Gruparea teroristă autointitulată Saraya Awliya al-Dam și-a asumat imediat responsabilitatea atacurilor, susținând că a lansat 24 de rachete. Gruparea este cunoscută ca fiind afiliată milițiilor pro-iraniene din Irak, în special grupului Kataib Hezbollah, care a ucis mai mulți militari americani în cadrul a două atacuri executate asupra bazelor SUA din Irak în 2019 și 2020.

Iranul a negat orice implicare în atac. Structurile de combatere a terorismului din Kurdistan au furnizat imagini cu ceea ce par a fi lansatoare de rachete de 107 mm ascunse în interiorul unui vehicul civil folosit pentru executarea atacului.

Aeroportul Erbil reprezintă de mai mulți ani o facilitate importantă în lupta împotriva ISIS și a fost considerat un loc sigur. Baza militară a aeroportului Erbil este una dintre cele trei baze rămase cu un număr semnificativ de trupe americane.

Din cauza atacului, aeroportul a fost închis, iar zborurile au fost suspendate.

Citește și:Atac cu rachete asupra Aeroportului Internațional Erbil din Irak, unde se află trupele coaliției conduse de SUA

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy