Forțele Aeriene Americane se întăresc în curtea din spate a Rusiei

H.D. Hartman |
Data publicării:

Ca urmare a extinderii tot mai mari a prezenței Departamentului American al Apărării în Europa, Forțele Aeriene ale SUA au investit, pe tăcute, în capacitățile de transport și transfer de trupe spre bazele militare din țările prietene și aliate din flancul de vest al Rusiei.

Pentru anul 2019, Administrația Trump dorește să cheltuie 828 milioane USD pentru a construi infrastructură militară în Europa, dând o și mai mare substanță strategiei sale de reducere a amenințării Rusiei și întăririi militare a aliaților săi. Jumătate din bugetul propus de către SUA în vederea asigurării militare a aliaților Est Europeni, va merge spre proiecte ale Forțelor Aeriene.

Această propunerea de finanțare va fi mai mult decât dublă  față de anul 2018 și se va realiza sub pălăria Inițiativei Europene de Descurajare, inițiativă luată tocmai pentru a contracara diversele amenințări crescânde ale Rusiei la adresa aliaților din estul europei.

Bugetul gândit de strategii militari americani se va împărți în două segmente importante: cumpărarea de material rulant pentru transport de trupe și reconsolidare prin dezvoltare a capacităților la sol de primire a trupelor incluzând noi construcții alături de cele deja existente.

Scopul strategic al acestor majorări substanțiale bugetare este acela de a oferi noi capacități tehnice și logistice Forțelor Aeriene în cazul în care Rusia ar începe invazia unei țări vecine, cum ar fi zona Baltica. Pentru a fi capabile să răspundă imediat, SUA își vor dezvolta instrumentele deja pozitionate în țările membre NATO, cum ar fi Germania sau Marea Britanie, construind în același timp noi asseturi fixe în țările în care emergența pericolului rusesc este iminentă sau majoră. Având la dispoziție aceste două segmente tactice, Forțele Aeriene doresc să își asigure o capacitate de intervenție militară imediată și simetrică în raport cu amenințarea reală de pe teatrul de acțiune. 

Pentru a fi clar, SUA nu își propun sa construiască baze militare masive în țările din spațiul ex-sovietic, dar își propun să modernizeze instrumentele deja existente și să creeze noi capacități defensive. De la spații de depozitare și mentenanță, la piste de aterizare, sisteme de semnalizare până la automatizarea procesului de conectare regională, Forțele Aeriene doresc o omogenizare și armonizare tehnologică care să ofere o mai mare elasticitate și rapiditate transferului de trupe și material militar, în cazul unei invazii.

Reducerea timpului de reacție este fundamentală în eficientizarea răspunsului militar ofensiv sau defensiv în fața agresivității Rusiei. Ca atare, prin modernizarea  infrastructurii deja existente cât și prin construcția uneia noi,  SUA vor fi capabile să deplaseze avioane de luptă  din generația a patra și a cincea, să organizeze suport apropiat precum și să asigure coordonarea mult mai amplă  a mobilizării și mobilității aeriene în condiții de teatru de război activ.

În Estonia, SUA au finanțat pentru 2018 reconstrucția aproape totală și modernizarea  completă a bazei aeriene Amari, în așa fel încât să poată primi avioanele de luptă A-10, F-15, F-16, F-22 si F-35. Pentru bugetul din 2019 se preconizează dezvoltarea unui spațiu dedicat pentru un comandament de operații și antrenament al trupelor speciale.

În Ungaria, baza aeriană Kecskemet este în proces de modernizare a spațiilor de depozitare și a pistelor de aterizare pentru a fi capabilă să primească F-15, A-10 și celebrul transportor aerian C-5.

În Slovacia, baza aeriană Malacky va fi modernizată iar spațiile de depozitare a munițiilor vor fi complet reconstruite. Același proces de reconstrucție și îmbunătățirea capacităților de stocare și transfer aerian prin construcția unei noi piste de aterizare va avea loc, tot pe banii SUA, la baza aeriană Rygge din Norvegia.

Toate acestea au loc în paralel cu o întărire accentuată a capacităților de admisie și transport din cele două  mari unități militare in Germania, Ramstein si Marea Britanie, Fairford.

Obiectivul tactic principal este blocarea oricărei agresiuni ruse în Estul Europei. Pe termen lung toate aceste investiții vor asigura nu numai securitatea națiunilor aliate cât și o siguranță a viitorului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel