Forțele aeriene americane au trimis bombardiere stealth B-2 Spirit în Hawaii

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene ale Statelor Unite au anunţat vineri că vor trimite trei bombardiere stealth B-2 Spirit în Hawaii pentru pregătire în Pacific. Cele trei bombardier strategic american de tip stealth au decolat de la baza aeriană Whiteman, în Missouri, şi au aterizat la baza comună Pearl Harbor-Hickam în Hawaii, însoţite de 200 de aviatori, ca parte a unei misiuni a Grupului de luptă cu bombardiere din cadrul Comandamentului Strategic al SUA (USSTRATCOM).

Un analist pe probleme de apărare a precizat că prezenţa tot mai mare a bombardierelor B-2 în Hawaii reprezintă un coşmar pentru China şi “un lucru cu care Beijingul ar trebui să se obişnuiască”, potrivit The Epoch Times şi Business Insider.

Bombardierele strategice americane au fost trimise în Pacific pentru a sprijini misiunea Bomber Task Force a Comandamentului Strategic al SUA, o misiune de descurajare destinată să-i liniștească pe aliați și să trimită un mesaj clar oricărei țări care ar amenința pacea și securitatea regională.

,,Desfăşurarea [bombardierelor] în Hawaii ne permit să arătăm cetăţenilor americani şi internaţionali că bombardierele B-2 stau de pază fără întrerupere, şapte zile pe săptămână, pentru a proteja ţara noastră şi pe aliaţii săi”, a susţinut într-o declaraţie locotenent-colonelul Joshua Dorr, purtător de cuvânt al armatei americane.

Deşi în comunicatul de presă publicat de biroul de relaţii publice al Forţei Aeriene americane din Pacific nu este menţionată în mod explicit China, Beijingul a reacţionat agresiv la o serie de zboruri efectuate de SUA în Pacific şi în Marea Chinei de Sud în ultimul an, inclusiv în unele incidente maritime în care chinezii au încercat să intercepteze nave americane ce navigau în apele care, potrivit pretenţiilor Chinei sunt apele sale teritoriale – adică insulele artificiale construite şi militarizate de Beijing în Marea Chinei de Sud.

,,Prezenţa bombardierelor în insulele din Hawaii este o dovadă a securităţii regionale îmbunătăţite”, se precizează îm declaraţia armatei SUA.

Declaraţia Forţei Aeriene a SUA a lăudat abilitatea bombardierului B-2 de a “penetra cele mai sofisticate sisteme de apărare ale inamicului” şi de a “pune în pericol cele mai valoroase ţinte ale inamicului” datorită caracteristicii stealth, care îl fac greu de detectat.

Declaraţia a continuat: “Aceste pregătiri sunt cruciale pentru menţinerea interoperabilităţii regionale, ne oferă oportunitatea de a lucra cu aliaţii noştri în exerciţii comune şi validează capabilitatea noastră de a lovi la nivel global”.

Despre bombardierul invizibil B-2 Spirit 

B-2 Spirit poate transporta 16 bombe nucleare B83. În total compania Northrop Grumman a construit 21 de exemplare B-2 Spirit, unul dintre acestea prăbușindu-se la decolare pe 23 februarie 2008 la baza aeriană Andersen din Guam.

Cauza a reprezentat-o condensul acumulat pe port-urile ce au trimis informații eronate computerelor de bord. Acestea au calculat o viteză greșită de decolare, avionul ridicându-se la un unghi de 30 de grade în timpul acestei manevre. Chiar și așa, ambii piloți s-au catapultat la timp și au scăpat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel