Flota rusă din Marea Neagră este "inactivă din punct de vedere operațional". Occidentul reacționează la informațiile privind atacurile efectuate de Ucraina asupra navelor rusești

Cristian Soare |
Data publicării:
O mare navă de asalt amfibie rusă (LAS) în Portul Sevastopolul aflat sub ocupație. Ianuarie 2024. Crimeea, Ucraina. Sursa Foto: Gherilele Atesh.
O mare navă de asalt amfibie rusă (LAS) în Portul Sevastopolul aflat sub ocupație. Ianuarie 2024. Crimeea, Ucraina. Sursa Foto: Gherilele Atesh.

Navele lui Putin nu pot părăsi portul din Marea Neagră, dar se scufundă acolo. Iată cum a reacționat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, la informațiile privind noile atacuri efectuate de Ucraina asupra navelor rusești. "Ocuparea ilegală a Ucrainei de către Putin are un preț ridicat asupra Flotei ruse din Marea Neagră, care a devenit inactivă din punct de vedere operațional", a scris Shapps pe Twitter. "Flota rusă navighează în Marea Neagră din 1783, dar acum este forțată să se limiteze la acest port. Dar chiar și acolo, navele lui Putin se scufundă!"

Comandamentul ucrainean a raportat scufundarea a două nave rusești, Yamal și Azov, la 24 martie, și avarierea mai multor facilitaţi din Crimeea ale Flotei ruse din Marea Neagră, inclusiv a unui centru de comunicații.

Analiștii din Occident au analizat pagubele pe care atacurile asupra Flotei Mării Negre le aduc capacității Rusiei de a menține Crimeea și de a desfășura operațiuni și au subliniat că aceste atacuri au fost efectuat la doar câteva zile după ce Putin a schimbat comanda Marinei ruse pe fondul atacurilor repetate pe care ucrainenii le-au efectuat în ultimul an.

Podul Kerci va fi un "pod spre nicăieri" după atacurile tot mai dese efectuate de ucrainenii, a declarat generalul în retragere Ben Hodges, fost șef al Forțelor Terestre americane din Europa.

,,Ucraina dă dovadă că poate efectua atacuri precise și de mare importanţă care fac Peninsula Crimeea să devină inaccesibilă pentru ruși", a spus Hodges. "Dacă Rusia nu poate opri aceste lovituri, își va da seama că nu mai are un refugiu sigur. Podul Kerci devine un pod spre nicăieri.

Dacă informațiile privind avariile se confirmă, va fi o "lovitură devastatoare" pentru Putin în Crimeea, scrie cotidianul britanic Daily Mail. Ziarul amintește că costul fiecăreia dintre aceste nave ajunge la 170 de milioane de lire sterline. Navele au fost construite la Gdansk, în Polonia, în perioada sovietică, dar au fost modernizate. Publicația amintește, de asemenea, că atacurile au fost efectuate după schimbarea conducerii Flotei ruse din Marea Neagră.

Acest lucru este subliniat și de fostul ambasador al SUA în Ucraina, Steven Pifer.

"Ucraina salută noul comandant al Marinei ruse cu lovituri asupra a încă două nave ale Flotei Mării Negre", a scris fostul diplomat pe Twitter.

Atacurile asupra navelor rusești din Crimeea ar putea însemna o schimbare de tactică pentru Forțele Armate Ucrainene, afirmă Sean Bell, analist la postul britanic SkyNews.

Ucraina se concentrează mai mult pe Crimeea și pentru că "Rusia face în prezent presiuni în Donbas și există percepția că Ucrainei îi va fi greu să reziste și va fi forțată să se retragă încet", a declarat Bell. Acesta notează că presiunea asupra Crimeei și a portului Sevastopol, important din punct de vedere strategic, deși "s-ar putea să nu ducă la capturarea Crimeei, dacă aceasta este în pericol - cu Flota Mării Negre, diamantul din coroana lui Putin, care se deplasează deja spre est - ar putea face parte din bătălia pentru negocieri, așa că ar putea fi o schimbare de tactică pentru ucraineni".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel