Flota rusă de Nord a fost alarmată în vederea verificării capacității de luptă

Gheorghita Orjanu |
Data publicării:

Ministerul Apărării al Federației Ruse a informat, pe 19 aprilie, că în cadrul Flotei de Nord, a început un exercițiu de comandament și stat major care, se desfășoară sub conducerea comandantului Forțelor Navale ruse, amiral Nikolai Evmenov.

Activitatea are loc în conformitate cu planul de pregătire pentru luptă și finalizează setul de măsuri destinat instruirii operaționale și de luptă a structurii de comandă a flotei, pentru perioada de iarnă.

Pe parcursul exercițiului, o atenție deosebită va fi acordată protecției obiectivelor economice rusești din  regiunea arctică, desfășurării operațiunilor de salvare și acordare a asistenței pe mare, rezolvării posibilelor situații de criză, asigurării securității comunicațiilor maritime. În același timp, comanda flotei va fi verificată, în ceea ce privește capacitatea de planificare și conducere a operațiilor întrunite în regiunea Oceanului Arctic.

În primele etape ale exercițiului, au fost alertate structurile de comandă, marile unități operative și tactice, precum și unitățile militare. Conform scenariului exercițiului, a început desfășurarea submarinelor nucleare și a navelor de luptă. Unitățile corpului de armată au fost dislocate în raioane de de concentrare. Aviația și apărarea antiaeriană au început transferul forțelor către aerodromurile operaționale din Arctica, respectiv constituirea sistemului de apărare aeriană adaptat situației operaționale.

Comentariul autorului: De la 1 ianuarie 2021, Flota de Nord a devenit un comandament separat în cadrul Forțelor Armate ruse având statut egal cu celelalte regiuni militare (vest, sud, centru și est). Astfel, este alcătuită din forțe navale (Flota de Nord în sine), forțe terestre (Corpul 14 Armată, infanterie marină și trupe de apărare de coastă), precum și aviație și apărare antiaeriană (Armata 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană).

În aceste condiții, exercițiul de comandament și stat major al Flotei de Nord este prima activitate de anvergură în noua postură de comandament separat cu rang de regiune militară. Cu toate acestea,  comandanții categoriilor de forțe armate ale Rusiei, nu conduc, de regulă, exerciții de comandament și stat major, fie ele și întrunite de nivel regiune militară. De aceea, sosirea comandantului Forțelor Navale ruse, amiralul Nikolai Evmenov, la flota care deține cele mai multe submarine de atac nuclear, într-un moment de criză internațională, ridică unele semne de întrebare. Ar mai fi de menționat că Evmenov a condus Flota de Nord între 2016 și 2019.

În prezent, Rusia a mobilizat la frontiera cu Ucraina peste 100.000 de militari, fiind acuzată de comunitatea internațională că pregătește o invazie. La rândul său, Rusia motivează mutarea impresionantelor efective la frontiera sa vestică, prin faptul că NATO va desfășura un exercițiu de amploare în Europa – Defender Europe 2021, deși efectivele totale ale Alianței angrenate în activitate sunt estimate la puțin peste 30.000 de militari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel