Finlanda spune că ar putea fi nevoită să adere la NATO fără Suedia, însă Erdogan a anulat discuțiile cu ambele state

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari din Armata finlandeză
Militari din Armata finlandeză

Cele două state nordice sunt candidate la statutul de membre ale alianţei nord-atlantice de anul trecut, după invazia rusă în Ucraina.

Candidatura Suediei este blocată din mai de Turcia, iar relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în urma unor manifestări anti-turce recente la Stockholm.

Turcia amână pe termen nedefinit dialogul cu Suedia şi Finlanda privind extinderea NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni Suedia să nu se aştepte la sprijinul Ankarei pentru aderarea la NATO, după ce în capitala suedeză a avut loc o manifestaţie la care a fost ars un Coran.

În același timp, Finlanda și-ar putea reconsidera strategia de aderare comună cu Suedia la NATO, dacă cererea de la Stockholm este amânată în continuare, a declarat marți ministrul de externe Pekka Haavisto, la o zi după ce Turcia a declarat că nu va sprijini candidatura suedeză.

„Trebuie să evaluăm situația”, a spus Haavisto pentru postul public finlandez Yle . „S-a întâmplat ceva care, pe termen lung, ar împiedica proiectul suedez să continue? Este prea devreme pentru a lua o poziție în acest sens.”

Budapesta a promis că va semna oferta, dar Ankara nu a urmat încă exemplul.

Dar relațiile dintre Suedia și Turcia s-au înrăutățit în ultimele zile, după ce un politician danez-suedez de extremă dreaptă a ars o copie a Coranului în timpul unui protest la Stockholm sâmbăta trecută.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că arderea a fost o insultă și că Suedia nu va primi „nici un sprijin din partea [Turciei] în problema NATO”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel