Finlanda permite avioanelor de supraveghere ale NATO să efectueze misiuni în spațiul său aerian

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Într-o mișcare istorică, Finlanda și-a deschis spațiul aerian pentru misiunile de supraveghere și informații ale NATO, permițând Alianței să monitorizeze mai îndeaproape activitățile Rusiei în regiune.

Primul zbor de supraveghere în spațiul aerian finlandez a fost efectuat în cooperare cu Statele Unite, joi, 23 martie 2023. Activitățile sunt efectuate sub conducere și supraveghere națională, în conformitate cu legile și reglementările naționale finlandeze. Zboruri similare în spațiul aerian finlandez vor fi efectuate în viitor cu tipuri de aeronave, atât fără pilot, cât și cu echipaj, au informat Forțele de Apărare finlandeze, joi într-un comunicat de presă.

Prima aeronavă militară americană care a folosit spațiul aerian finlandez pentru a culege informații despre situația trupele rusești este un RC-135 Rivet Joint al Forțelor Aeriene americane.

Această decizie vine după ce Turcia și Ungaria, ultimele două țări ale Alianței care mai trebuie să se pronunțe în legătură cu aderarea, au dat semnale solide că vor aproba intrarea Finlandei în NATO, iar președintele Finlandei a ratificat propunerea Parlamentului de aderare.

Pe 5 iulie 2022, reprezentanții permanenți ai țărilor membre NATO la Consiliul Nord-Atlantic au semnat protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Odată cu semnarea protocolului de aderare, cele două țări au devenit membri observatori ai NATO.

În decembrie 2022, Guvernul finlandez a înaintat Parlamentului o propunere privind aderarea Finlandei la NATO. ​La 1 martie 2023, Parlamentul a aprobat propunerea guvernului, iar pe 23 martie 2023, în aceeași zi cu primul zbor aliat pentru culegerea de informații, Președintele Republicii a aprobat aderarea Finlandei la NATO, finalizând procesul intern de ratificare a protocolului de aderare.

Pe 27 martie, Parlamentului Ungariei va vota privind cererea Finlandei de aderare la NATO, în timp ce Turcia încă nu a stabilit data pentru votul parlamentar, deși administrația prezidențială de la Ankara a anunțat că Finlanda va primi consimțământul său de a adera la Alianța nord-atlantică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel