Finlanda negociază un acord de cooperare în domeniul apărării cu SUA: Se pun bazele unui bastion împotriva imperialismului rusesc

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata finlandeză. Foto: Ministerul Apărării din Finlanda
Armata finlandeză. Foto: Ministerul Apărării din Finlanda

Acordul finlandezo-american DCA va consolida, în cadrul NATO, capacitățile de descurajare și apărare, atât pe timp de pace, cât și în situații de criză, a declarat comandantul forțelor armate finlandeze, generalul Timo Kivinen. În prezent, se speculează că Armata SUA va primi din partea Finlandei unul dintre aeroporturile finlandeze și un port maritim pentru a putea desfăşura trupe.

Washingtonul și Helsinki lucrează la un nou acord care să reglementeze relațiile militare dintre cele două națiuni. Finlanda a devenit recent cel de-al treizeci și unule membru al NATO, dublând granița alianței cu Rusia. Potrivit YLE News, Helsinki și Washington negociază un nou acord de cooperare în domeniul apărării (DCA). 

Finlanda a avut o politică prelungită de neutralitate oficială înainte de a adera la NATO la începutul acestui an. Cu toate acestea, Helsinki a avut relatii stranse cu NATO în ultimele decenii. Noul DCA va extinde prezența militară americană la mai multe baze finlandeze, inclusiv porturi și aeroporturi.



Publicația YLE News relatează că noul DCA "va permite prezența trupelor străine pentru perioade extinse, în special pentru exerciții militare convenționale și va acorda personalului militar american acces la facilități și zone din Finlanda pentru instruire, depozitarea armelor și întreținerea echipamentelor".

Potrivit acordului bilateral de cooperare în domeniul apărării între Finlanda și SUA (DCA), care este în curs de negociere, sunt definite condițiile de prezență a trupelor americane pe teritoriul finlandez. Practic, acordul definește regulile pentru desfăşurarea trupelor, depozitarea de echipamente sau realizarea de investiții în infrastructură.

Acordul dintre cele două țări a început să fie discutat înainte ca Finlanda să decidă să adere la NATO (ca răspuns la atacul rusesc asupra Ucrainei). Formal, la nivel oficial, negocierile au început în toamna anului trecut. 

"Ar fi ciudat dacă noi - deja aliați - nu am aprofunda cooperarea", a declarat generalul Kivinen. În opinia sa, acordurile bilaterale (inclusiv cu cea mai mare armată a NATO) sunt importante, deoarece ajutorul, dacă este nevoie, poate veni mai repede decât prin procesul NATO.

Acordul DCA ar putea fi chiar mai important pentru Finlanda și pentru întreaga Peninsula Scandina decât aderarea la NATO, a comentat cotidianul Iltalehti, subliniind crearea unui fel de fortăreață a democrației în nordul Europei cu ajutorul SUA, un bastion împotriva imperialismului rusesc.

Un acord DCA este în curs de negociere și în Danemarca și Suedia, în timp ce Norvegia a încheiat deja un astfel de acord.

Se așteaptă ca negocierile pentru un acord DCA Finlanda-SUA să fie finalizate la începutul anului viitor. Documentul va merge apoi la parlamentul național pentru aprobare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel