Italia face un pas important în câștigarea contractului de 1,5 miliarde de euro pentru corvetele Marinei elene

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 16 decembrie Fincantieri și ONEX Shipyards & Technologies Group, au semnat contractul pentru crearea unei linii de producție și întreținere a corvetelor care vor fi construite la Șantierele Navale Elefsina, cu beneficii semnificative pentru economia și apărarea națională.

La ceremonia de semnare au participat printre alte oficialități și ambasadorul Italiei în Grecia, Patrizia Falcinelli, și directorul general al Diviziei de nave navale a Fincantieri, Dario Deste.

Acordul prevede construcția a 2+1 (două cu opțiunea pentru a treia) corvete de ultimă generație la șantierele navale Onex Elefsis, cu upgrade-uri, know-how, transfer de tehnologie și echipamente necesare, estimate la aproximativ 80 de milioane de euro.

De asemenea, este prevăzută crearea a 2.500 de noi locuri de muncă directe și indirecte în industria construcțiilor navale și cooperarea cu beneficii multiplicatoare pentru economia și apărarea Greciei, consolidând în același timp perspectiva unei cooperări ulterioare între cele două grupuri în viitoarele programe de construcție a navelor de luptă și a navelor comerciale

Ministrul Dezvoltării și Investițiilor, Adonis Georgiadis, a declarat că semnarea memorandumului de cooperare între ONEX și Fincantieri este un eveniment extrem important pentru economia greacă, deoarece, odată implementată această cooperare, va avea loc și transferul de know-how către șantierele navale grecești din Elefsina care vor dobândi astfel posibilități pe care niciodată nu le-au avut în trecut.

Se precizează însă că semnarea acestui acord nu afectează rezultatul procesului pentru programul de corvete pentru Grecia, care va fi o decizie luată de guvernul elen și de Ministerul Apărării Naționale prin examinarea echitabilă a tuturor ofertelor  depuse.

Cu toate acestea, memorandumul de vineri dă asigurări că șantierele navale Elefsina pot îndeplini așteptările și pot livra programul relevant, dacă și atunci când va fi selectat de Marina.

Ambasadorul Italiei în Grecia, Patrizia Falcinelli, s-a declarat foarte fericită să fie prezentă “la evenimentul inaugural al unui parteneriat pe termen lung și constructiv între Fincantieri și Onex. Este un alt indiciu al hotărârii companiilor italiene de a lucra împreună cu companiile grecești prin intermediul unor capacități și experiențe comune.”

Aceasta a subliniat că scopul companiilor italiene este să coopereze cu partea elenă, să se dezvolte împreună cu companiile grecești și să creeze huburi în Grecia, care ar putea servi nevoilor altor țări și regiuni învecinate.

De cealaltă parte, președintele și CEO-ul ONEX, Panos Xenokostas a declarat ca s-au pus bazele unei puternice alianțe americano-italiano-elene,

“Acordul de astăzi de a dezvolta o bază de producție și de a sprijini linia de producție a corvetelor Doha de ultimă generație este doar începutul. Transferul de know-how și formarea muncitorilor și, directorilor șantierelor navale Elefsina de către Fincantieri este o moștenire de importanță națională. Este vorba despre mult mai mult decât renașterea industriei construcțiilor navale. Grecia se transformă într-un hub regional pentru construirea și sprijinirea platformelor de apărare.”

Mișcarea italienilor poate fi considerată un real succes în condițiile în care Ministerul elen al Apărării este încă indecis cui să acorde contractul de 1,5 miliarde de euro pentru construcția a trei corvete cu opțiunea de a adăuga o a patra navă, iar lupta finală pare să se ducă între francezii de la Naval Group, care propun corveta Gowind 2500, și italienii de la Fincantieri cu FCx30 Doha.

În ambele cazuri prima corvetă va fi construită în Franța sau Italia (în funcție de câștigător) și va fi livrată în 2025. Următoarele nave vor fi construite în Grecia. Spre deosebire de Fincantieri, Naval Group vizează colaborarea cu șantierele navale Skaramanga, de lângă Atena, însă nu au demarat o colaborare inițială precum recentul pas făcut de compania italiană.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel