Final de eră pentru portavioanele convenționale ale SUA (Video). USS Kitty Hawk, participantă la războiului din Vietnam, a încheiat „ultimul drum”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul american USS Kitty Hawk, în timpul unei misiuni în 1993, azi navă dezafectată. Sursă foto: U.S. Navy
Portavionul american USS Kitty Hawk, în timpul unei misiuni în 1993, azi navă dezafectată. Sursă foto: U.S. Navy

Portavionul american USS Kitty Hawk, unul din ultimele portavioane cu propulsie convențională, a încheiat „ultimul său drum”. Momentul reprezintă un punct important în isotria U.S. Navy.

USS Kitty Hawk și USS John F. Kennedy au fost vândute în luna octombrie a anului trecut de U.S. Navy pentru suma simbolică de doi cenți către International Limited, filială a companiei EMR Group din Brownsville, Texas, care se ocupă cu colectarea fierului vechi.

Navele erau retrase de mult timp din serviciul Marinei americane și dezafectate.

Portavionul USS Kitty Hawk a ajuns în cursul acestei săptămâni în South Padre Island, Texas, SUA, la un șantier a companiei private International Shipbreaking Limited, potrivit U.S. Naval Institute

Așa cum a scris și publicația noastră la vremea respectivă, portavionul USS Kitty Hawk a început acest „ultim drum” pe data de 15 ianuarie 2022. Nava a fost dusă de serviciul de remorcare al U.S. Navy către un șantier al unui operator privat.

Un purtător de cuvânt al companiei private a declarat că începerea dezmembrării portavionului USS  Kitty Hawk va începe în luna iulie a acestui an. Procesul urmează să fie finalizat până în decembrie 2023.

Momentul reprezintă finalul erei portavioanelor convenționale. În momentul de față SUA dețin operaționale 11 portavioane, toate cu propulsie nucleară.

„Ultimul drum” al USS Kitty Hawk, video YouTube, canal @Tommy J. Saenz / Foto și Video

1. „Ultimul d... (uss-kitty-hawk-sua_26232300.jpg)

2. „Ultimul d... (uss-kitty-hawk_39996500.jpg)

 

 

Despre USS Kitty Hawk

 

Portavionul USS Kitty Hawk a fost lansat la apă în 1960 și dezafectat în 2009. Mai bine de 48 de ani de misiuni istorice, USS Kitty Hawk a participat activ inclusiv la războiul din Vietnam și la diferite operațiuni ale U.S. Navy în timpul Războiului Rece. 

USS Kitty Hawk a efectuat numeroase misiuni umanitare, nu doar militare. 

Portavionul USS Kitty Hawk  a fost unul din cele trei portavioane ale clasei care i-a purtat numele. Celelalte două au fost USS America și USS Constellation, care au fost la rândul lor scoase din serviciu în 1996 și, respectiv, 2003.

În 2017 au existat zvonuri despre reintrarea în serviciu a portavionului USS Kitty Hawk, însă discuțiile au murit din fașă.

SUA dețin în prezent 11 portavioane, toate însă cu propulsie nucleară. Zece din clasa Nimitz și unul din clasa Ford, e vorba despre portavionul care poartă și numele clasei - USS Gerald R. Ford. În comparație, China deține două portavioane, în timp ce Federația Rusă doar unul.

Mai mult, în prezent doar Franța mai are un portavion cu propulsie nucleară, Charles de Gaulle. Beijingul construiește de asemenea astfel de portavioane.

CITEȘTE ȘI: USS Gerald R. Ford se pregătește să domine mările. Americanii au rezolvat marea problemă a celui mai scump portavion construit vreodată

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel