Modelul ”agenților străini” îi face cu ochiul lui Orban: Fidesz depune un proiect de lege privind „protecția suveranității naționale”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul ungar Viktor Orban, aranjând cu grijă steagul rus, alături de președintele rus Vladimir Putin, în 2015, în timpul unei vizite a președintelui rus la Budapesta. Foto: Viktor Orban @OfficialFacebook
Premierul ungar Viktor Orban, aranjând cu grijă steagul rus, alături de președintele rus Vladimir Putin, în 2015, în timpul unei vizite a președintelui rus la Budapesta. Foto: Viktor Orban @OfficialFacebook

Partidul Fidesz, condus de premierul ungar Viktor Orbán, a prezentat parlamentului un proiect de lege privind „protecția suveranității naționale”, în scopul apărării împotriva ceea ce denumește ingerința politică inadecvată a unor persoane sau grupuri străine, conform informațiilor Reuters.

Legea survine într-un moment în care naționalistul Orbán, aflat în conflict repetat cu Uniunea Europeană din cauza încălcării drepturilor democratice în Ungaria, și-a intensificat campania partidului înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie viitor. Orbán, la putere din 2010, respinge acuzațiile că subminează democrația în Ungaria.

„Suveranitatea Ungariei va fi subminată dacă puterea politică cade în mâinile unor persoane sau organizații dependente de o putere, organizație sau persoană străină”, se menționează în proiectul de lege. Formal, parlamentarii vor dezbate proiectul înainte de aprobarea finală, dar acesta poate fi deja considerat adoptat, de vreme ce Orbán controlează cu mână de fier Partidul Fidesz, care deține o majoritate de două treimi în parlament.

Proiectul de lege propune înființarea unui organism special destinat investigării și monitorizării riscurilor de ingerință politică, precum și formularea de recomandări privind modificările reglementărilor. De asemenea, în cazul adoptării, legea ar sancționa finanțarea externă interzisă a partidelor sau grupurilor contestatare la alegeri cu pedepse ce pot ajunge până la trei ani de închisoare.

Orbán este la conducere în Ungaria din 2010, obținând în 2022 a patra sa victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare.

UE a blocat Ungaria pentru retragerea a miliarde de euro din fonduri, din cauza disputelor legate de statul de drept în timpul mandatului lui Orbán, care s-a prezentat în fața alegătorilor conservatori drept un apărător al intereselor naționale maghiare.

 

Agenții străini din Rusia

 

Legislația rusă în materie, adoptată în 2012, obligă ONG-urile ruse să se înregistreze la Ministerul Justiției drept „organizații care îndeplinesc funcții de agenți străini” dacă primesc finanțare din străinătate și se implică în activități descrise în mod vag ca „activități politice”. 

În iunie 2014, legea a fost modificată pentru a permite Ministerului Justiției să înregistreze, din proprie inițiativă, ONG-urile drept „agenți străini”.

După 2017, domeniul de aplicare al legii a fost extins pentru a impune utilizarea etichetei de „agenți străini” împotriva oricărui organ mass-media străin care primește finanțare din străinătate. Sunt incluse aici și persoanele private, precum bloggerii și jurnaliștii independenți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel